Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Ishrana, Savjeti

Zaslađivači – Zamjene Za Šećer


Umjetni zaslađivači su supstance koje imaju okus sličan šećeru ali sa znatno manje kalorija. Zaslađivači većinom ne uzrokuju lučenje inzulina kao šećer te zbog toga ne doprinose debljanju u tolikoj mjeri.

Već desetljećima se koriste u raznim industrijskim proizvodima ali i zasebno u prehrani kao zamjena za šećer. Neki zaslađivači imaju toliko jak okus, a toliko malo kalorija, da im je dozvoljeno na pakovanju napisati “nula kalorija”.

umjetni zasladjivaci

Razlozi zašto bi vam mogli trebati

Umjetni zaslađivači su korisni bilo kome ko želi izbjeći šećer, a razlozi za izbjegavanje šećera mogu biti brojni:

  • dijabetes – osobe koje pate od dijabetesa imaju problema sa kontrolisanjem šećera u krvi. Koristeći umjetne zaslađivače dijabetičari mogu lakše kontrolisati šećer u krvi i uživati u raznovrsnijoj prehrani.
  • zdravlje zuba – izbjegavajući šećer u prehrani činite uslugu svojim zubima jer šećer je hrana za bakterije koje se nakupljaju oko zuba. Primjer zaslađivača koji je dobar za zube je ksilitol. Ako se uzima u dovoljnoj količini on štiti i remineralizira zubnu caklinu.
  • mršavljenje – koristeći zamjene za šećer u kolačima ili sokovima možete uživati u istom okusu sa znatno manje kalorija.
  • probavne bolesti – osobe koje imaju bolesti crijeva poput kronove bolesti ili iritabilnog kolona često ne smiju jesti šećer jer im pogoršava simptome. Ovakvim pacijentima znaju smetati i zaslađivači ali barem imate izbora je postoji 4-5 zaslađivača koji su u masovnoj upotrebi, a barem jedan od njih bi vam morao odgovarati
  • cijena – mnogi umjetni zaslađivači su isplatljiviji nego šećer jer su nekoliko stotina puta slađi od šećera pa ih je potrebno znatno manje da biste zasladili piće ili hranu.

Najpoznatiji zaslađivači

Saharin

Saharin je otkriven davne 1879. godine i vjerovatno je najpoznatiji umjetni zaslađivač na svijetu. Slađi je od šećera 300 do 500 puta ali mana mu je što ostavlja blago gorak okus u ustima. U šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog stoljeća je zavladao strah od saharina jer su neke studije pokazale da može prouzrokovati rak kod laboratorijskih miševa. Neke države su u to vrijeme potpuno zabranile saharin ali kasnije su zabrane dignute jer se saharin pokazao sigurnim u studijama na ljudima.

Stevia

Stevia je prirodni zaslađivač koji je 300 puta slađi od šećera. Pravi se od lista biljke stevia rebaudiana koja raste u južnoj Americi. Zanimljivo je da stevia ima i ljekovita svojstva. Može pomoći kod hipertenzije što je potvrđeno u barem dvije naučne studije. [1][2] Stevia ima sposobnost snižavanja krvnog pritiska od 4 do 16%.

stevija biljka

U južnoj Americi se koristi stoljećima, a u Japanu od 1970. godine. U SAD-u je bila zabranjena u devedesetim godinama, a vjeruje se da je jedini razlog za to bio lobiranje i strah proizvođača šećera da će im stevia smanjiti profit. Danas je stevia sve popularnija i može se kupiti i kod nas. Važno je napomenuti da nisu svi proizvodi sa stevijom isti. Neki sadrže primjese ili čak dodani šećer, pa je zato bitno da pročitate ambalažu i pronađete najčišći ekstrakt stevije. Prava stevia je toliko slatka da je količina kao zrno riže dovoljna da zamjeni supenu kašiku šećera.

Ksilitol

Ksilitol je zaslađivač koji se ne koristi tako često u kućnoj uporabi ali morali smo ga spomenuti zbog njegove jedinstvenosti. Naime, ksilitol je jedini zaslađivač koji je zapravo zdrav za vaše zube i to ne samo u smislu izbegavanja šećera. Ksilitol štiti i remineralizira zubnu caklinu. [3][4] Kod nas ga je teško nabaviti u obliku za kućnu uporabu ali mnoge žvakaće gume sadrže ksilitol. Ksilitol također spriječava akutne infekcije srednjeg uha.

Sukraloza – Splenda

Sukraloza je zaslađivač koji je čak 600 puta slađi nego šećer. Koristi se u raznim pićima, žvakaćim gumama i slatkišima. Za razliku od većine drugih umjetnih zaslađivača sukraloza je stabilna na visokim temperaturama i može se koristiti npr. za spravljanje kolača. Sukraloza je poznatija pod imenom Splenda, jer je to najpoznatiji proizvođač ovog zaslađivača.

Za kraj

Ostali zaslađivači vrijedni spomena su: aspartam, sorbitol, ciklamat, manitol. Većinom se koriste u industrijskoj proizvodnji žvakaćih guma i slatkiša.

Bez obzira na strah ljudi od zaslađivača poput aspartama i saharina, nema dokaza da oni imaju ikakve loše posljedice na zdravlje. Američki FDA (agencija za regulaciju hrane i lijekova) je dala posebnu izjavu o sigurnosti oba zaslađivača. Aspartam je zbog panike oko raka postao jedna od najtestiranijih supstanci u ljudskoj prehrani i sve studije na ljudima su pokazale da je siguran, čak i za trudnice! [5][6][7]
Ako vas ni to ne može uvjeriti u sigurnost umjetnih zaslađivača onda imate alternativu u vidu prirodnog zaslađivača – stevije.


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju