Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Savjeti

Kako povećati apetit?


Slab apetit je problem koji može zadesiti i bolesne i zdrave osobe. Češće se javlja kod bolesnih osoba i može biti simptom raznih bolesti kojih možda niste ni svjesni, ali dovoljno pogađa i zdrave osobe, pa će se ovaj članak fokusirati na rješavanje problema u oba slučaja, sa metodama koje funkcionišu 100% jer ih podupiru znanstvene studije.

Kapsule ribljeg ulja – Omega 3

Postoji nekoliko studija koje pokazuju da suplementacija ribljim uljem povećava apetit i kod zdravih i kod bolesnih osoba. [1][2][3] Omega 3 masti imaju i brojne druge dobrobiti za srce i mozak.

Antidepresivi kao što je mirtazapin (Calixta)

Ova metoda jeste malo radikalna za tako prost problem poput manjka apetita jer antidepresivi sa sobom mogu nositi niz nuspojava, a jedna od nuspojava mnogih antidepresiva iz SSRI klase ili antidepresiva mirtazapina koji se kod nas prodaje pod imenom Calixta, je i povećanje apetita i težine. Brojne naučne studije su potvrdile da mirtazapin povećava apetit. [4][5] S obzirom da mirtazapin smanjuje simptome mučnine, smanjuje anksioznost i povećava apetit, doktori ponekad propisuju blaže doze ovog antidepresiva osobama koje pate od probavnih bolesti poput Kronove bolesti ili iritabilnog crijeva, da lakše dobiju na težini.

Tjelovježba

Ako nastojite da dobijete na kilaži tjelovježba vam se vjerovatno čini kao nešto što treba zaobići, ali činjenica je da svaki oblik tjelovježbe, od dizanja utega do trčanja, povećava glad. Iako trošite kalorije dok vježbate s povećanim apetitom ćete lako nadoknaditi izgubljene kalorije i najvjerovatnije povećati svekupnu masu tijela jer ćete graditi mišiće koji su teži nego salo. Studije pokazuju da tjelovježba može utjecati na hormone koji kontroliraju glad (leptin i grelin), ali da ne utječe isto na sve ljude. [6] Bez obzira kakav oblik tijela imate, ona će vam pomoći da se približite idealnoj težini i idealnoj količini apetita.

Antialergijski lijek Ciproheptadin (Periaktin) također stimulira apetit

Neki lijekovi kao nuspojavu imaju povećanje apetita. Ciproheptadin je jedan od takvih lijekova i zato se koristi kod osoba koje imaju problema sa apetitom. Jedna studija je pokazala da su djeca koja su uzimala ovaj lijek nakon 2 mjeseca u prosjeku dobila 0,60kg. [7] Druga studija na djeci koja boluju od raka je pokazala da su djeca nakon mjesec dana korištenja ovog lijeka dobila u prosjeku 2,6kg. [8] Jedina mana ovog lijeka je što ima blago sedativan učinak i može stvarati pospanost.

Alkohol stimulira apetit

Ovaj savjet se ne preporučuje bolesnim osobama, a diskutabilno je i koliko je dobar za zdrave osobe, ali poznato je i dokazano da konzumacija alkohola stimulira apetit. [9] Pored toga što alkohol stimulira glad, on je također i kaloričan sam po sebi. 1 gram alkohola sadrži 7 kalorija, dok 1 gram proteina ili ugljikohidrata sadrži 4 kalorije. Ovaj savjet uzmite kao zadnju opciju, jer poznato je i da pretjerana konzumacija alkohola može voditi do raznih bolesti poput ciroze jetre, srčanih i moždanih udara i raka. Umjerena konzumacija vina i piva (1 piće dnevno) može imati pozitivne učinke na srce i štititi bubrege od stvaranja kamenca. [10]

Boja tanjura

Vjerovali ili ne, boja tanjura ima utjecaj na vaš apetit. U jednoj studiji unos kalorija sa crvenim tanjurima je bio 1102, sa crnim 1113, a sa bijelim tanjurima samo 945. [11]

tanjiri apetit

Izbjegavajte supstance koje smanjuju apetit

Stimulanti centralnog nervnog sistema poput kofeina ili zelenog čaja privremeno smanjuju apetit. [12] Ovo vrijedi i za energetska pića, jer sadrže kofein, za cigarete jer sadrže nikotin, kao i za druge stimulante CNS-a poput lijekova za ADHD. Ovakvi lijekovi mogu drastično smanjiti apetit.

Savjeti kako dobiti na težini bez obzira na apetit


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju