Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Savjeti

7 lijekova protiv nadutosti stomaka


Prema anketama otprilike svaki šesti čovjek ima probleme sa nadutošću. [1] Uzrok ovom problemu je u većini slučajeva pogrešna ishrana. Srećom, problem se uz malo volje može brzo riješiti ako pratite sljedeće savjete:

1. Ne jedite previše odjednom

nadimanje

Prejedanje može donijeti isti osjećaj kao i nadutost, ali problem je u tome što ste prosto pojeli previše. Ovo je jedan od najočitijih razloga ali ljudi ga često zanemaruju. Ako jedete velike obroke i osjećate se neugodno poslije njih, probajte manje porcije. Dodajte još jedan obrok ako je potrebno.

2. Provjerite da li imate alergije ili intolerancije na neke hrane

Alergije i intolerancije na hranu su relativno česta pojava. Hrana na koju ste “intolerantni” može prouzrokovati simptome poput gasova i nadutosti.

Ovo su neke od najčešćih alergija i intolerancija:

  • laktoza (intolerancija na laktozu u mlijeku može prouzrokovati brojne simptome uključujući i nadutost. Laktoza je mliječni šećer i mnogi je ne podnose) [2]
  • fruktoza (voćni šećer također može dovesti do nadutosti kod nekih osoba) [3]
  • jaja (gasovi i nadimanje su česti simptomi kod alergije na jaja)
  • pšenica i gluten (mnoge osobe su alergične na pšenicu ili specifično protein koji se nalazi u žitaricama, a naziva se gluten) [4]

Možete probati izbacivanje nekih od ovih namirnica iz svoje prehrane i vidjeti da li pomaže, ali ako sumnjate na alergiju ili intoleranciju najbolje da se testirate kod doktora.

3. Izbjegnite gutanje zraka dok jedete ili pijete

Kada prebrzo jedete, pored hrane u vaš želudac ulazi i mnogo zraka koji kasnije prouzrokuje nadimanje i podrigivanje. Drugi način na koji zrak može ući u stomak je pijenjem gaziranih pića. Rješenje? Jedite sporije i nemojte piti nikakva gazirana pića.

4. Ne jedite hranu koja vam stvara gasove

Neke hrane sa visokim sadržajem vlakana mogu proizvesti velike količine plinova u crijevima. Najčešći krivci za ovo su mahunarke poput graška i graha. Masne hrane također znaju usporiti probavu i pražnjenje stomaka. Probajte jesti manje mahunarki i masnoća u svojoj prehrani.

5. Izbjegnite zatvor

Zatvor stolice ili opstipacija je vrlo čest probavni problem koji može imati različite uzroke. Studije pokazuju da zatvor može pogoršati simptome nadutosti. [5]

Pročitajte kako se riješiti opstipacije ili zatvora.

6. Uzimajte probiotike

jogurt protiv nadutostiGas proizveden od strane bakterija u crijevima je jedan od glavnih uzročnika nadutosti. U našim crijevima žive i loše i dobre bakterije. Dobre bakterije se zovu probiotici i one žive u simbiozi s nama, pomažući kod probavljanja hrane. Što je više probiotskih bakterija u našim crijevima to je manje hrane za loše bakterije i samim tim se one manje množe. Naučne studije pokazuju da probiotici mogu pomoći protiv gasova, nadutosti i proljeva. [6] Probiotike možete kupiti u apoteci, ali oni se nalaze i u nekim prirodnim hranama poput kiselog kupusa i jogurta.

7. Ako ništa ne pomaže posjetite doktora

Konstantno nadimanje može biti simptom neke probavne bolesti. Najčešća je iritabilno crijevo. Ako ste iscrpili sve ostale opcije konsultirajte se sa liječnikom koji vas može testirati ako se posumnja u ozbiljniji problem.

Druge hrane koje mogu prouzrokovati nadutost su: brokule, luk, cvjetača (karfiol), jabuke, kruške, lubenica.


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju