Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Ishrana

Grožđe i Vino


Grožđe je kultivirano prije 6 do 8 hiljada godina na Bliskom Istoku. Postoji nekoliko vrsta koje rastu u različitim bojama: crvena, tamno-plava, zelena, crna (ljubičasta), narandžasta, žuta, ružičasta i bijela (koja je zapravo više zelena). Na našim prostorima je najčešće bijelo i crno. Crno grožđe se smatra zdravijim od bijelog zbog toga što su pigmenti koji su zaslužni za njegovu boju također i antioksidansi.

Nutritivne vrijednosti / kalorije

100g grožđa = 69 kalorija
Masti: 0g (0% preporučene dnevne vrijednosti)
Sol: 2mg (0%)
Ugljikohidrati: 18g (6%)
Vlakna: 1g (4%)
Šećeri: 15g
Proteini: 1g

Najzastupljeniji vitamini i minerali

100g grožđa sadrži:
Vitamin C: 10.8mg (18% dnevnih potreba)
Vitamin K: 14.6mcg (18%)
Vitamin B1 (tiamin): 0.1mg (5%)
Vitamin B2 (riboflavin): 0.1mg (4%)
Vitamin B6: 0.1mg (4%)
Kalij: 191mg (5%)
Bakar: 0.1mg (6%)
Mangan: 0.1mg (4%)

Dobrobiti za zdravlje

Grožđe spada među sami vrh kada je u pitanju količina antioksidansa. Najpoznatiji od njih je resveratrol koji je dobio mnogo pažnje od naučne zajednice zbog mogućih učinaka na produženje života. Bitno je napomenuti da kožica grožđa sadrži više resveratrola nego meso. Čak i špica sadrži više antioksidansa nego meso.

Zdravlje krvnih žila

Brojne studije do sada su pokazale da grožđe i vino čuvaju zdravlje krvožilnog sistema. [1] [2] Poznat je Francuski paradoks, činjenica da Francuzi imaju znatno niže stope smrti od srčanih bolesti nego Amerikanci iako im je prehrana puna zasićenih masti. Ovo se pripisuje dijelom činjenici da većina Francuza svakodnevno uživa u umjerenom pijenju vina. Zdrave krvne žile ne čuvaju vas samo od infarkta nego i od moždanog udara.

čaše vina

Pod umjerenim pijenjem se podrazumijevaju dvije čaše vina dnevno za muškarce i jedna za žene.

Protiv inflamacije i raka

Određene supstance u grožđu imaju protiv-upalno i antikancerogeno djelovanje. [3] [4] Dokazano je da resveratrol smanjuje rizik od nekoliko vrsta raka.

Također treba napomenuti da grožđe ima i antifungalno i antivirusno djelovanje.

Alzheimerova bolest – demencija

Alzheimerova bolest je opasna bolest mozga koja vodi do postepenog gubitka pamćenja i sposobnosti razmišljanja. Neke osobe su genetski sklonije ovoj bolesti. Studije pokazuju da bi resveratrol iz grožđa mogao odgoditi nastanak ove bolesti jer smanjuje formiranje plaka u mozgu i djeluje protiv inflamacije. [5] [6]

Suplementi bazirani na grožđu

Pored resveratrola koji je postao jako popularan kao suplement u SAD-u, proizvodi se i ekstrakt sjemena grožđa koji također ima brojne dobrobiti za zdravlje. Najviše dokaza ima za njegovu učinkovitost kod problema s venama (kada vene imaju poteškoće u slanju krvi iz nogu nazad u srce). Također se koristi kod problema izazvanih dijabetesom (dijabetička očna retinopatija).

Zaključak

crno grozdjeGrožđe predstavlja odličan izvor vitamina C i K, relativno dobar izvor vitamina B1, B2, B6 i minerala kalija i bakra. Njegova najveća moć je ipak u drugim supstancama koje se ne smatraju esencijalnim ali nose brojne dobrobiti za zdravlje. Grožđe sadrži desetine različitih antioksidansa, flavonoida i drugih nutrijenata.

Najistraženija osobina grožđa i vina je zaštita krvožilnog sistema. Većini ljudi je poznato da čaša vina dnevno čuva srce. Nauka je dokazala da male količine bilo kojeg alkohola imaju blagotvoran učinak na krvne žile i kolesterol, a kad se to kombinira sa antioksidansima iz grožđa, jasno je da je vino pravi šampion u zaštiti srca. Naravno ovaj učinak je ograničen samo na umjerenu konzumaciju. Pretjerano alkoholiziranje koristi samo proizvođačima alkohola.

Zdravosfera.com ocjena: 9/10


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju