Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Ishrana, Prirodni Lijekovi

Laneno sjeme


Neki ga nazivaju jednom od najmoćnijih biljnih hrana na svijetu. Postoje dvije vrste sjemenki lana, smeđe i zlatne, ali otprilike jednake količine vitamina i minerala se nalaze u oboje. Ove sjemenke se daju kokama kako bi proizvodile posebna jaja bogata omega 3 mastima.

zlatne i smedje sjemenke lana

Laneno sjeme pored svoje velike hranjivosti posjeduje i neka ljekovita svojstva. U narodu se koristi za liječenje desetina različitih bolesti, međutim nije za svaku od tih bolesti ljekovito. Narod ima sklonost da preuveličava svojstva prirodne hrane, zato ćemo se u ovom tekstu pozabaviti dokazima iz svijeta medicine i prehrane.

Hranjive vrijednosti / kalorije

100 grama sjemenki = 534 kalorije
Masti: 42g (65% preporučene dnevne vrijednosti)
Zasićene masti: 4g (18%)
Trans masti: 0g
Kolesterol: 0g
Sol: 30mg (1%)
Ugljikohidrati: 29g (10%)
Vlakna: 27g (109%)
Šećeri: 2g
Proteini: 18g

Najzastupljeniji vitamini i minerali

Vitamin B1: 1.6mg (110%)
Vitamin B2: 0.2mg (9%)
Vitamin B3: 3.1mg (15%)
Vitamin B6: 0.5mg (24%)
Vitamin K: 4.3mcg (5%)
Folna Kiselina: 87.0mcg (22%)
Kalcij: 255mg (26%)
Željezo: 5.7 mg (32%)
Magnezij: 392mg (98%)
Fosfor: 642mg (64%)
Kalij: 813mg (23%)
Cink: 4.3mg (29%)
Bakar: 1.2mg (61%)
Mangan: 2.5mg (124%)
Selenij: 25.4mcg (36%)

Kako ubaciti lanene sjemenke u svoju prehranu?

Svoju ishranu možete obogatiti lanenim sjemenkama uz malo truda i na mnogo različitih načina:

  • kupite samljeveno sjeme lana ili ga sami sameljite (kada se sjemenke lana jedu čitave, većina prođe kroz crijeva neprobavljena i ne uspijete dobiti sve zdravstvene blagodati. Za mljevenje možete koristiti električni mlin za kafu.)
  • dodajte laneno sjeme jelima koja obično jedete (jogurt, zobene pahuljice, pa čak i supu)
  • koristite ga pri pečenju (kao dodatak brašnu za kruh, kolače, palačinke ili peciva)
  • držite sjemenke u frižideru (cjelovite sjemenke zadržavaju svježinu i hranjivost, ali samljevene bi trebalo držati na hladnoj temperaturi)

mljeveno sjeme lana u jogurtu

Koja ljekovita svojstva lanenih sjemenki su dokazana?

Iako je lan kultiviran prije čak 5000 godina, naučno istraživanje njegovih svojstava još uvijek traje. Međutim, za neka svojstva već ima solidnih dokaza.

Za zdravlje srca

Sjemenke lana dokazano snižavaju kolesterol za oko 10%. [1][2][3] Zato se preporučuju osobama koje su pod rizikom da dobiju infarkt jer visok kolesterol može dovesti do začepljenja krvnih žila. Za osobe čiji kolesterol je blago povišen, uvijek je bolje umjesto lijekova koristiti prirodne lijekove jer prirodni lijekovi nemaju nuspojave ako se ispravno koriste.

Prevencija nekih vrsta raka

Lanene sjemenke smanjuju rizik za rak dojke. To je pokazala jedna prilično velika studija iz Kanade rađena na 2999 žena sa rakom dojke i 3370 zdravih žena. One žene koje su jele sjemenke lana ili koristile mljevene sjemenke kao dodatak kruhu bile su mnogo otpornije na rak dojke. [4]

Druga vrsta raka na koju sjeme lana ima pozitivan učinak je rak prostate. U jednoj studiji je promatran 161 muškarac sa rakom prostate. Muškarci koji su 30 dana prije operacije prostate jeli sjemenke lana imali su mnogo slabiji razvoj raka. [5] Sjeme lana usporava rast raka prostate.

Treća vrsta raka protiv kojeg sjeme lana djeluje je rak debelog crijeva. [6]

Da ne bi bilo zablude bitno je napomenuti da sjeme lana nije dovoljno samo od sebe da izliječi rak, ali je korisno kao dodatak u borbi protiv raka ili da se osigurate da ne dobijete rak. [7]

Za dijabetičare

kruh od lanaLanene sjemenke popravljaju kontrolu šećera u krvi i osjetljivost inzulina kod dijabetičara. [8] Ako imate dijabetes dodajite mljevene sjemenke jogurtu, zobenim pahuljicama ili brašnu za kruh ili peciva.

Sjemenke lana bi mogle biti dobre i za ublaživanje problema u menopauzi poput boli u grudima ili noćnog znojenja, protiv zatvora i raznih upala u tijelu. Neki dokazi za te tvrdnje postoje ali nisu dovoljno opširni za sad.

Šta NE liječi sjeme lana?

Koliko god bilo primamljivo vjerovati da su sjemenke lana čudotvorni lijek za sve, treba biti razuman. Nijedna hrana ne može sama izliječiti desetine različitih bolesti. Iako su mnogi portali pisali i preuveličavali, treba razjasniti da sjemenke lana NE liječe: osteoporozu, poremećaj pažnje (ADHD), iritabilno crijevo, žgaravicu, gripu niti prehladu.

Pored gore navedenih vitamina i minerala laneno sjeme ima mnogo vlakana, a sadrži i supstance koje se zovu lignani i koje imaju antioksidativno i protiv-upalno djelovanje. Također je dobar izvor omega 3 masnoća, ali ne bolji od ribljeg ulja zato jer se omega 3 iz biljnih izvora u tijelu mora konvertirati, a dobar dio se izgubi u toj konverziji. Bez obzira na to jasno je da se radi o jednoj od najzdravijih namirnica na svijetu.


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju