Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Ishrana

Maline


Malina spada u porodicu ružovki (Rosaceae). Njen žbun raste do visine od 2 metra i daje plodove koji mogu biti žuti, ružičasti, crveni i toliko tamni da se jedva razlikuju od kupine. Najčešći su ipak crveni i ružičasti plodovi. Neke od najpoznatijih komercijalnih vrsta su Miker, Polka, Vilamet, Fertodi i Tilamer. Malina spada među najzdravije namirnice na svijetu.

Nutritivne vrijednosti / kalorije

100g = 64 kalorije (niskokalorična, dijetalna hrana)
Masti: 1g (1% preporučene dnevne vrijednosti)
Zasićene masti: 0g (0%)
Trans masti: 0g
Kolesterol: 0g
Sol: 1mg (0%)
Ugljikohidrati: 15g (5%)
Vlakna: 8g (32%)
Šećeri: 5g
Proteini: 1g

Najzastupljeniji vitamini i minerali

100 grama malina sadrži:
malineVitamin C: 26,2mg (44% dnevnih potreba)
Vitamin E: 0,9 mg (4%)
Vitamin K: 7,8 mcg (10%)
Vitamin B3 (niacin): 0,6 mg (3%)
Folna kiselina: 21,0 mcg (5%)
Pantotenska kiselina: 0,3 mg (3%)
Željezo: 0,7 mg (4%)
Magnezij: 22,0 mg (5%)
Fosfor: 29,0 mg (3%)
Kalij: 151 mg (4%)
Cink: 0,4 mg (3%)
Bakar: 0,1 mg (4%)
Mangan: 0,7 mg (34%)

Dobrobiti za zdravlje

Maline kao i ostalo bobičasto voće su jako bogate antioksidansima. One sadrže antioksidanse iz nekoliko različitih grupa uključujući flavonole, antocianine, tanine i čuveni resveratrol poznat po podmlađujućim svojstvima. Glavna svrha ovih supstanci je da štite naša tkiva od oksidativnog stresa i starenja, a neki imaju sposobnost i da smanjuju upalu u tijelu.

Pored ovoga maline su bogate raznim vitaminima i vlaknima. Što se tiče vlakana spadaju među najbogatije voćke jer čak 6% njihove težine je sačinjeno od vlakana. Vlakna pomažu da imamo urednu probavu ali su korisna i za mnoge druge stvari.

kolac od malina

Moguće djelovanje protiv raka

Najmanje dvije različite naučne studije, izvantjelesne i na životinjama su pokazale da malina smanjuje rizik za rak (u ovom slučaju rak usta i želuca). [1][2] U studiji na hrčcima se pokazalo da maline djeluju i protiv već nastalih tumora. Ipak ostaje da se ove dobrobiti potvrde i na ljudima.

Ketoni maline?

Moguće je da ste već čuli za ketone maline, s obzirom da su postali popularni kao “čudotvorno” sredstvo za mršavljenje. Nekoliko studija na životinjama je pokazalo da ove supstance pomažu kod mršavljenja, međutim ne postoji nijedna studija na ljudima koja bi to potvrdila, a također vrijedi napomenuti da su na životinjama korištene ogromne doze ketona maline koje nisu uopće primjenjive na ljude. Dakle, vjerovatno nisu učinkoviti za ovu svrhu.

Ipak, ketoni maline bi mogli biti korisni za druge stvari. Jedna studija je pokazala da mogu poboljšati elastičnost kože, a također i potiču rast kose kada se nanose eksterno. [3]

Zanimljive činjenice o malinama

  • postoji čak 200 vrsta malina (divljih i komercijalnih)
  • razlika između crnih malina i kupina je u tome što maline imaju praznu unutrašnjost, a kupine punu
  • Srbija je prema statistikama iz 2011. godine treći najjači proizvođač malina na svijetu
  • sadnica maline može živjeti i do 10 godina

Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju