Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Ishrana

Cikla


Cikla je povrće koje mnogi smatraju prirodnim lijekom. Pored mnogih vitamina i minerala ona sadrži i brojne antioksidanse koji štite tijelo od štete izazvane oksidacijom.

Nutritivne vrijednosti / kalorije

100g = 43 kalorije
Masti: 0g (0% preporučene dnevne vrijednosti)
Kolesterol: 0g
Sol: 106mg (4%)
Ugljikohidrati: 13g (4%)
Vlakna: 4g (15%)
Šećeri: 9g
Proteini: 2g

Najzastupljeniji vitamini i minerali

100g cikle sadrži:
Vitamin C: 4.9mg (8%)
Folna kiselina: 109mcg (27%)
Željezo: 0.8mg (4%)
Magnezij: 23.0mg (6%)
Fosfor: 40.0mg (4%)
Kalij: 325mg (9%)
Mangan: 0.3mg (16%)

Krvni pritisak

Cikla privremeno snižava krvni pritisak. Njen učinak traje otprilike 24 sata. Zato biste je morali uzimati svakodnevno ako želite trajno sniziti tlak. Učinkovita je jer sadrži nitrate koji u tijelu potiču proizvodnju dušikovog oksida odgovornog za širenje krvnih žila. Kad se krvne žile rašire, poboljšava se cirkulacija i snižava se krvni pritisak. [1]

Inače nitrati koji se koriste u industriji za čuvanje svježine proizvoda se smatraju nezdravima, ali nitrati koji se nalaze prirodno u povrću nemaju nikakav loš utjecaj na tijelo.

Cikla pojačava fizičku izdržljivost

žena trčiJedna studija sa St. Louis univerziteta u Americi je pokazala da konzumiranje cikle može poboljšati atletske performanse. Proučavane su dvije grupe osoba koje su trčale 5 kilometara. Prva grupa je pojela 200 grama cikle prije trčanja dok je druga popila sok od brusnice jednakog broja kalorija. Grupa koja je uzimala ciklu trčala je 5% brže. [2]

Druga studija sa Exeter univerziteta iz Velike Britanije je pokazala da biciklisti koji konzumiraju sok cikle prije treninga mogu voziti 20% duže. [3]

Ovaj učinak je također zbog nitrata iz cikle koji šire krvne žile što rezultira boljim atletskim performansama.

Protiv raka

Već nekoliko početnih studija na laboratorijskim miševima je pokazalo da cikla djeluje protiv stanica raka dojke, prostate, pluća i jednjaka. [4] [5] Smatra se da je za taj učinak odgovoran betanin (pigment zaslužan za boju cikle). Rezultati su obećavajući ali moraju se izvršiti studije i na ljudima da bi se mogli donositi ikakvi zaključci.

Jetra

Minimalno 3 naučne studije su rađene o utjecaju cikle na zdravlje jetre. [6] Sve tri su pokazale pozitivne učinke ali su rađene na miševima. Čekaju se opširnije studije na ljudima da potvrde ove rezultate.

Imunitet?

Na internetu možete naći razne recepte za imunitet. U većini njih je sok cikle glavni sastojak. Iako je cikla očito jako zdrava, ne postoje nikakvi dokazi da ona ima neko posebno djelovanje na imunitet. Vitamini i antioksidansi iz cikle će sigurno podržati imunitet u nekoj mjeri ali to možete postići i sa većinom drugog povrća.

Dobar imunitet je rezultat cjelokupne zdrave prehrane i u njemu igraju ulogu brojni nutrijenti. Nijedna hrana sama od sebe neće obaviti taj posao ako se ne hranite zdravo općenito. Za dobar imunitet je bitno zadovoljiti sve dnevne potrebe za vitaminima i mineralima, a to se postiže raznovrsnom prehranom bogatom svježim povrćem i voćem.

listici cikle

Neželjene posljedice?

Cikla je definitivno zdrava hrana ali nemojte pretjerivati s njom jer sumnja se da bi prekomjeran unos mogao uzrokovati nakupljanje štetnih metala u tijelu. Pretjeran unos može štetiti i osobama sa slabim bubrezima jer cikla sadrži oksalate koji mogu formirati bubrežni kamenac.

1 decilitar (ili pola čaše) soka cikle dnevno je sasvim dovoljno da osjetite sve njene dobrobiti.

Ako primijetite tamnu mokraću ili stolicu nakon cikle, ne zabrinjavajte se. To je česta pojava jer se pigment betanin ne uspije razgraditi u tijelu.


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju