Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Ishrana

Brusnica kao lijek


Brusnica je biljka koja raste kao patuljasti grm maksimalne visine do 2 metra. Od nje se prave sokovi, umaci, džemovi, čajevi, a prodaje se i svježa i sušena. Brusnicu mnogi smatraju “superhranom” jer sadrži mnogo vitamina i antioksidansa, a također posjeduje i neka ljekovita svojstva.

Neke dobrobiti brusnice su razvikane, dok su druge dobro potkrijepljene znanstvenim dokazima.

brusnica svjeza

Korisna za sprječavanje infekcija urinarnog trakta

Istraživanja pokazuju da sok od brusnice može spriječiti infekcije urinarnog trakta, naročito kod žena. [1] Djeluje tako što onemogućava bakterijama da se lijepe za zidove mjehura. Brusnica je inače više učinkovita u sprječavanju nego u liječenju već nastalih infekcija.

Protiv simptoma uvećane prostate i raka prostate

Ovo dejstvo brusnice nije tako poznato i detaljno istraženo kao gore navedeno ali prema početnim studijama brusnica bi mogla biti učinkovita za umanjivanje tegoba poput nepotpunog mokrenja ili slabog mlaza urina. Također se u laboratorijskim testovima pokazalo da supstance iz brusnice djeluju protiv stanica raka prostate. [2][3]

Protiv bubrežnog kamenca

sok od brusniceNajmanje dvije znanstvene studije su pokazale da sok od brusnice djeluje protiv formiranja bubrežnog kamenca. [4][5] Ispitanici su pili od 300ml do pola litre soka dnevno. Rijetko koja biljka je tako dobra za zdravlje urinarnog trakta kao što je brusnica. Naučnici smatraju da brusnica djeluje čak i na miris mokraće, tj. čini ga ugodnijim. [6]

Za zdrave zube

Jedna studija sa Rochester medicinskog centra iz New Yorka je pokazala da sok od brusnice može onemogućiti zadržavanje bakterija koje uzrokuju karijes na zubima. U studiji je korišten samo sok od brusnice bez šećera. [7]

Koje vitamine i minerale sadrži?

Brusnica sadrži umjerene količine vitamina C (16% dv na 100 grama), vitamina B5 (6%), vitamina E (8%) i K (5%), kao i solidne količine minerala mangana (17%). Također je bogata vlaknima i drugim esencijalnim nutrijentima u manjim količinama.

Upotrebe za koje nema dovoljno naučnih dokaza

Iako se ponekad promovira i za liječenje mnogih drugih bolesti, prema Nacionalnoj Biblioteci Medicine SAD-a nema dokaza da brusnica liječi sljedeće bolesti: dijabetes tip 2, kronični umor, bolesti kože i plućne bolesti. Brusnica također ne može izliječiti rak, ali bi mogla smanjiti rizik za dobivanje raka ako je redovno konzumirate.

Na koji način brusnica djeluje?

suseno voceLjudi su prije smatrali da brusnica djeluje protiv infekcija urinarnog trakta tako što čini mokraću kiselijom što onemogućava rast bakterija, ali danas se vjeruje da supstance u brusnici onemogućavaju lijepljenje bakterija za zidove mjehura gdje se inače množe. Brusnica međutim nema sposobnost da skida već prilijepljene bakterije, što bi objasnilo zašto može spriječiti infekcije ali ih ne može izliječiti kada već nastanu.

Brusnica također sadrži salicilnu kiselinu, koja je najvažniji sastojak aspirina. Ovo znači da ima slična ljekovita svojstva kao aspirin: smanjenje upalnih procesa u tijelu i sprječavanje grušanja krvi.

Opasnosti, koliko je previše?

Brusnica je prilično sigurna za korištenje u raznim svojim oblicima. Međutim, ne preporučuje se da pijete više od 1 litre soka brusnice dnevno jer može prouzrokovati proljev, a i doprinijeti stvaranju bubrežnog kamenca. Doziranje je jako bitno. Od 3 decilitra do pola litre dnevno je zdravo za bubrege i smanjuje rizik za kamenac, a preko 1 litre dnevno efekti postaju suprotni. Također je bitno napomenuti da mnogi sokovi od brusnice dolaze sa puno šećera na što biste trebali pripaziti ako imate dijabetes ili želite smršaviti.


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju