Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Ishrana

Zelena Salata


Postoji nekoliko vrsta zelene salate ali njihov nutritivni profil je sličan za svaku podvrstu s tim da su tamnije vrste malo bogatije kalijem. Uzgaja se i konzumira širom svijeta i zahvaljujući plastenicima dostupna je u svako doba godine.

Nutritivne vrijednosti / kalorije

100g = 15 kalorija
Masti: 0g
Zasićene masti: 0g
Trans masti: 0g
Kolesterol: 0g
Sol: 28mg (1%)
Ugljikohidrati: 3g (1%)
Vlakna: 1g (5%)
Šećeri: 1g
Proteini: 1g

Najzastupljeniji vitamini i minerali

100g zelene salate sadrži:
Vitamin A: 7404 IU (148% preporučene dnevne vrijednosti)
Vitamin C: 18.0mg (30%)
Vitamin K: 174mcg (217%)
Mangan: 0.3mg (13%)

Jedan vanjski (veliki) list zelene salate je težak oko 25g, a njegovu nutritivnu vrijednost dobijete tako što množite gornje vrijednosti sa 0,25 (ili jednostavno podijelite sa 4).

Dobrobiti zelene salate za zdravlje

Zelena salata nije neko čudotvorno povrće koje će preporoditi vaše zdravlje ako se nađe unutar masnog hamburgera, ali daleko od toga da nije zdrava.

svježa zelena salata = zdravlje

Odličan izvor Vitamina A i K

Našim tijelima je potrebna određena doza svakog vitamina i minerala dnevno da bi funkcionisalo optimalno. Zelena salata vrlo učinkovito može pokriti dva vitamina, A i K. Dovoljno je reći da u samo 2 do 3 lista salate možete pokriti dnevne potrebe ova dva vitamina.

Za regularnost probave (protiv zatvora)

Ako patite od čestog zatvora probajte ubaciti pokoji list zelene salate u vašu prehranu. Vlakna iz salate neće dopustiti da se hrana nepotrebno zadržava u vašim crijevima nekoliko dana. Pored fizičkih neugodnosti koje izaziva zatvor, tu je i rizik od toksina koji se zadržavaju u crijevima.

Zelena salata također sadrži ponešto enzima proteaze i lipaze koji pomažu u probavi proteina i masti.

Zaključak

Kako smo već naveli, zelena salata nije čudotvorna i ne želimo preuveličavati njene osobine samo da bismo imali članak pun (neprovjerenih) informacija. Ono što je istina je da salata može poboljšati probavu i da je odličan izvor vitamina A i K. Također je lagana za stomak i ima jako malo kalorija, tako da je odličan izbor za osobe koje žele smršaviti. Ipak, njeni zeleni lisnati rođaci – blitva i špinat su puno bogatiji hranjivim tvarima.

Zdravosfera.com ocjena: 8/10


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju