Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Ishrana

Prokelj


Prokelj, kelj pupčar ili briselski kupus je povrće iz porodice kupusnjača (Brassicaceae) i izgleda kao minijaturne glavice kupusa. Ima malo kalorija, a puno hranjivih tvari. Zbog toga je idealna dijetetska hrana.

Nutritivne vrijednosti / kalorije

100g kuhanog prokelja = 36 kalorija
Masti: 0g (1% preporučene dnevne vrijednosti)
Zasićene masti: 0g (1%)
Trans masti: 0g
Kolesterol: 0g
Sol: 21mg (1%)
Ugljikohidrati: 7g (2%)
Vlakna: 3g (10%)
Šećeri: 2g
Proteini: 3g

Najzastupljeniji vitamini i minerali

100g kuhanog prokelja – kelja pupčara sadrži:
Vitamin A: 775IU (15%)
Vitamin C: 62.0mg (103%) – sirovi: 85.0mg (142%)
Vitamin K: 140mcg (175%) – sirovi: 177mcg (221%)
Folna kiselina: 60.0mcg (15%)
Željezo: 1.2mg (7%)
Kalij: 317mg (9%)
Mangan: 0.2mg (11%) – sirovi: 0.3mg (17%)

Dobrobiti za zdravlje

Mnoge vrste povrća su izvikane i njihove dobrobiti su preuveličane u raznim časopisima ili internet publikacijama, ali ovo povrće je bez preuveličavanja jedno od najzdravijih na svijetu. Pogledajmo zašto.

Zaštita od raka

Biljni fitonutrijenti iz kelja pupčara dokazano štite od nekoliko vrsta raka. [1] Ovo povrće je u zadnjih nekoliko godina dobilo znatnu pažnju naučne zajednice zbog pretpostavke da ima antikancerogena dejstva, a većina rađenih studija do sada su pokazale istinitost te pretpostavke (i na životinjama i na ljudima).

kelj pupčar

Jedan od načina na koji prokelj štiti od raka je taj da pojačava stabilnost našeg DNK koji je podložan oštećenjima. Ta oštećenja nakon replikacije ćelija mogu dovesti do mutacija koje vode do raka.

Kelj pupčar je na vrhu liste povrća koja sadrže glukozinolate (fitonutrijenti sa antikancerogenim svojstvima), te ima više glukozinolata od kupusa, kelja, karfiola i brokula.

Druge dobrobiti za zdravlje

  • Prokelj (zajedno sa ostalim glavičastim i zelenim lisnatim povrćem) snižava razine holesterola. Treba napomenuti da su efekti snižavanja holesterola pojačani kada se prokelj kuha na pari.
  • Sadrži enzime za detoksifikaciju tijela. Ima jednak detoksifikacijski učinak kad je sirov i kuhan. [2]
  • Neke studije su pokazale da unos kelja pupčara može promjeniti crijevnu floru i inhibirati rast opasne bakterije “h. pylori” (iako dokazi za ovo još nisu čvrsti)
  • Trenutno se vode obećavajuće studije u vezi sa dobrobitima kelja pupčara za osobe koje pate od upalnih crijevnih bolesti (Kronova bolest, ulcerozni kolitis, iritabilni kolon) i ostalih bolesti poput dijabetesa i artritisa

kuhani briselski kupus

Zaključak

Briselski kupus, prokelj ili kelj pupčar, bez obzira kako ga zvali, spada među najzdravije vrste povrća. Pored brojnih vitamina i minerala koje sadrži (više vitamina C nego u limunu), briselski kupus sadrži fitonutrijente koji su dobro istraženi zbog svojih antikancerogenih svojstava. Najpametnije ga je kuhati na pari jer se tako zadrži više nutrijenata nego nakon kuhanja u ključaloj vodi.

Zdravosfera.com ocjena: 9/10


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju