Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Ishrana

Mrkva


Nutritivne vrijednosti / kalorije

100g = 41 kalorija
Masti: 0g (0% preporučene dnevne vrijednosti)
Zasićene masti: 0g (0%)
Trans masti: 0g
Kolesterol: 0g
Sol: 69mg (3%)
Ugljikohidrati: 10g (3%)
Vlakna: 3g (11%)
Šećeri: 5g
Proteini: 1g

Najzastupljeniji vitamini i minerali

100g svježe mrkve sadrži:
Vitamin A: 16705IU (334%)
Vitamin K: 13.2mcg (16%)
Vitamin C: 5.9mg (10%)
Kalij: 320mg (9%)
Većina ostalih vitamina i minerala u tragovima od 2 do 7%.

1 mrkva srednje veličine ima oko 60 grama, a njene nutritivne vrijednosti dobijete tako što množite gornje vrijednosti sa 0,6 (ili 60% gornjih vrijednosti).

Dobrobiti mrkve za zdravlje

Svi znamo da je mrkva zdrava hrana, ali to znanje se većinom svodi na kratku rečenicu “mrkva je dobra za oči”. U sljedećih nekoliko paragrafa ćemo probati proširiti to znanje.

mrkva = zdravlje

Mrkva protiv bolesti krvožilnog sistema

Postoji nekoliko naučnih studija koje su pokazale učinak mrkve na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Jedna desetogodišnja studija iz Nizozemske koja je proučavala zaštitu od kardiovaskularnih bolesti uz pomoć voća i povrća pokazala je da hrane sa tamnim nijansama narandžaste i žute boje imaju najveći učinak. Što je još zanimljivije, mrkva se pokazala kao najveći zaštitnik u toj skupini.

Dakle, ako se bojite bolesti srca i krvožilnog sistema, jedna mrkva na dan bi vam trebala pomoći da barem malo snizite rizik. [1]

Mrkva i zdravlje očiju

Jedenje mrkve neće pomoći kratkovidnoj osobi da skine dioptriju ali mrkve sadrže beta karoten koji se u tijelu pretvara u vitamin A, jedan od najznačajnijih vitamina za zdravlje očiju. Mrkve također sadrže i lutein, pigment koji štiti oko od makularne degeneracije.

Napominjemo da je veza mrkve i zdravlja očiju isključivo preventivna. Jednom kada oštetite vid, mrkve ga neće popraviti.

Zaštita kože od sunca

Jedenje mrkve u periodu od 10 tjedana i više pokazalo se djelotvornim u zaštiti kože od opeklina izazvanih pretjeranim izlaganjem suncu. Zaštitni efekt se pokazao još većim kako je period unosa mrkve odmicao. [2]

Svježa ili kuhana?

Poznato je da većina povrća gubi nutrijente kuhanjem i da je sirovo najzdravije, ali mrkva je izuzetak tom pravilu. Studije su pokazale da kada pojedemo sirovu mrkvu iskorištavamo samo 5% dostupnog antioksidansa beta karotena. Kada se kuha, taj postotak raste na 60%. Najveći postotak dostupnog beta karotena od čak 90% se nalazi u mrkvi koja je prethodno izmiksana u blenderu pa onda kuhana.

sjeckana mrkva

Ima li mrkva neke mane?

Mane mrkve (kao i većine ostalog svježeg povrća) je bilo teško pronaći ali pronašli smo barem dvije. Studije u vezi sa rakom pluća su pokazale da beta-karoten iz mrkvi povećava rizik od raka pluća osobama koje puše cigarete. [3] Kod osoba koje ne puše nije primijećen takav negativan efekt.

Također treba napomenuti da je beta-karoten iz mrkve pigment koji u velikim količinama može promijeniti boju vaše kože u narandžastu nijansu, samo smanjite konzumaciju hrana koje imaju puno beta-karotena i koža će vratiti normalnu boju.

Zdravosfera.com ocjena: 8/10


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju