Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Bolesti, I

Uvećana Prostata


Dobroćudno uvećanje prostate je normalna pojava koja se dešava muškarcima u zrelijim godinama. Sve je češća kako godine odmiču i doktori smatraju da će bilo koji muškarac doživjeti uvećanje prostate ako dovoljno dugo poživi. Naziva se dobroćudno uvećanje prostate zato što uvećanju doprinose normalne ćelije prostate, a ne kancerogene.

benigna hiperplazija prostate

Simptomi

Polovina muškaraca sa uvećanom prostatom nema nikakve simptome. Zato je poslije četrdesete godine bitan redovan pregled prostate da bi se na vrijeme otkrili problemi. Kod dobroćudnog uvećanja nema razloga za brigu ali nekada promjene na prostati mogu biti i opasne.

Ako se simptomi ipak manifestiraju, oni mogu biti neki od sljedećih:

  • Kapanje pri završetku mokrenja
  • Nemogućnost mokrenja
  • Nepotpuno pražnjenje mjehura
  • Inkontinencija (gubitak kontrole nad mjehurom)
  • Prekomjerno noćno uriniranje (ustajanje po 2-3 puta zbog mokrenja)
  • Bol kod mokrenja
  • Napiranje kod mokrenja
  • Slab mlaz
  • Jaka i iznenadna potreba za mokrenjem

Mnogi od ovih simptoma ne moraju biti povezani sa prostatom nego mogu biti povezani sa infekcijama mjehura, kamencem ili drugim bolestima urinarnog trakta.

Liječenje

Standardni lijekovi koje će vam doktor propisati za uvećanu prostatu se nazivaju alfa blokatori. Ovi lijekovi su naročito pogodni za osobe koje imaju hipertenziju jer snižavaju krvni pritisak. Kod osoba koje imaju normalan tlak nastaje problem ako alfa blokatori snižavaju tlak ispod normalnih razina.

Kod osoba kojima uvećanje prostate stvara veće probleme sa mokrenjem i infekcijama mjehura doktori najčešće obavljaju operaciju pri kojoj se odstranjuje cijela prostata ili dio nje.

Postoje i mnogi prirodni lijekovi koji se reklamiraju kao spasioci protiv simptoma uvećane prostate ali veliki broj njih nije učinkovit.

Dva biljna lijeka koja imaju najviše dokaza iza sebe su kopriva i ekstrakt kore afričke šljive.

Afrička šljiva (pygeum)

pygeum ekstrakt kore afričke šljiveJedan od najučinkovitijih prirodnih lijekova za borbu protiv iritantnih simptoma uvećanja prostate je ekstrakt kore afričke šljive (pygeum africanum). Iako pygeum ne smanjuje prostatu, on povoljno utječe na brojne simptome uvećane prostate. Smanjuje učestalost mokrenja i potrebu za buđenjem navečer, smanjuje nelagodu i bol pri mokrenju i pojačava mlaz tokom mokrenja. [1] [2]

Kopriva

koprivaU jednoj prilično opširnoj studiji sa medicinskog univerziteta u Teheranu kopriva se pokazala učinkovitom u smanjenju simptoma koji nastaju sa uvećanom prostatom. Čak 81% učesnika je doživjelo poboljšanje stanja. Kopriva kao i afrička šljiva nije imala utjecaj na veličinu prostate ali simptomi vezani za mokrenje su se drastično popravili. [3]

Ako se odlučite piti čaj od koprive ili kupovati kapsule sa ekstraktom ove biljke budite strpljivi jer potreban je duži period redovnog uzimanja da bi došlo do poboljšanja u simptomima.

Za kraj

Benigno uvećanje prostate je neizbježna pojava kod starijih muškaraca, barem dok naučnici ne otkriju kako je spriječiti. Ovo stanje ne predstavlja neki problem za zdravlje sve dok nemate simptome. Polovina muškaraca sa uvećanom prostatom nema nikakve probleme sa mokrenjem, dok druga polovina ima.

Ako imate probleme sa nepotpunim pražnjenjem mjehura, kapanjem ili prekomjernim noćnim mokrenjem moguće je da imate uvećanu prostatu ali najbolje je da ne donosite dijagnozu sami jer moguće je da se radi i o infekciji mjehura, oslabljenim mišićima mjehura ili nekom drugom urološkom problemu. Posjeta doktoru je najpametnija opcija.


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju