Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

I, Zanimljivo

Prosječna veličina penisa?


Veličina penisa nije baš česta niti prikladna tema za opuštene razgovore sa prijateljima, ali zato se anonimno na internetu istražuje ili čak ispovjeda o svojoj veličini. Tema je toliko popularna da u trenutku pisanja ovog teksta čak 1600 osoba mjesečno na našem jeziku ukucava ključne riječi “veličina penisa” u google. Ako tome dodamo razne varijacije tih riječi brojke se penju na nekoliko hiljada.

pp1871290_f260Na pisanje ovakvog članka sam se odlučio jer vjerujem da ovo pitanje zaslužuje temeljit odgovor i to iz pouzdanih, znanstvenih izvora.

Zašto? Zato što je previše muškaraca koji si nabijaju komplekse u vezi ovoga, a većina tih kompleksa dolazi iz toga što slušaju laži i hvalisanja, umjesto da pronađu pouzdane informacije.

Bez obzira da li ste slušali priče uživo ili ste čitali o veličinama na forumskim temama na internetu, činjenica je da se radi o jednoj od onih stvari koje su podložne preuveličavanju. U takvim temama se najčešće javljaju ili oni koji su iznad prosjeka ili oni koji dodaju pokoji centimetar da bi izbjegli potencijalno ismijavanje. To nije mjesto za dobiti realne informacije o veličini penisa ili bilo čemu vezanom za seks.

Dobro, kolika je zaista prosječna veličina penisa?

Brojne naučne studije su rađene na ovu temu. Prva koju ću citirati je Lifestyle’s Condoms Study iz Australije koja kaže da 90% muškaraca ima penis dužine 5,5 inča ili približno 14 centimetara (u erekciji naravno).

prosjecna velicina penisa

Ispravno mjerenje se vrši sa gornje strane penisa s mjernim instrumentom pritisnutim uz tijelo. Suvišno je napomenuti da veličina penisa može varirati u ovisnosti od trenutne seksualne uzbuđenosti, a i vaše tjelesne forme. Što je erekcija čvršća to će vaš penis logično biti duži.

Drugi izvor koji ću citirati ima vjerovatno i veći kredibilitet jer se radi o tri naučne studije objavljene 1996, 2000 i 2001 godine u naučnim časopisima o urologiji. Prva je dobila prosječni rezultat 15,74cm, druga 14,48cm, a treća 13,60cm. Prosjek te tri mjere je 14,61cm. Sva mjerenja su vršili istraživači, a ne osobe same, što isključuje šansu za laganje i preuveličavanje veličine. Prosječna debljina je bila 11,87cm (obim).

prosjecna duljina penisa

Kao što vidite, većina rezultata gravitira oko brojke od 14 do 15 centimetara, s tim da je zadovoljavajući seksualni odnos moguć i sa manjim penisima. Bitno je da su oba partnera voljna raditi na poboljšanju svog seksualnog života, jer strast i otvorenost su mnogo važnije od veličine alatke. Da je veličina alatke najvažnija stvar žene bi više privlačili dugački komadi plastike nego muškarci.

Dodatne ohrabrujuće činjenice

Mnogi muškarci zaboravljaju da je veličina penisa bitnija muškarcima nego ženama, jer se vagina prilagođava gotovo svim veličinama. Prevelik penis zna biti veći problem nego malen penis jer može onemogućiti normalan seks bez boli, naročito sa ženama koje nisu imale puno seksualnih iskustava.

Zanimljive činjenice:

  • vagina žene koja nije rađala djecu je samo 7,5cm duga kada nije seksualno uzbuđena. Brojke za žene koje su rodile su samo malko veće.
  • kada je seksualno uzbuđena, vagina žene se isteže do otprilike 10cm (iako se može rastegnuti i do 150-200% te veličine po potrebi i uz nužnu predigru i stimulaciju)
  • u studiji koju su radili američki naučnici Masters i Johnson na uzorku od 300 ljudi prosječna veličina penisa koji nije u erekciji je iznosila od 8,5 do 10,5cm.
  • u jednoj anketi koju su također radili Masters i Johnson 45 od 50 žena je izjavilo da je debljina penisa važnija od dužine u pogledu satisfakcije. [1] U toj istoj studiji su istraživači naveli da se vagina tokom seksa prilagođava gotovo svim veličinama penisa.

Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju