Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Bolesti, Savjeti

Problemi s probavom


Hrana koju jedemo sadrži nutrijente koji služe za rast, obnovu i razvoj tijela, a pružaju nam i energiju za svakodnevne aktivnosti. Probava je proces razlaganja te hrane na prostije faktore: vitamine, minerale, proteine, ugljikohidrate, masti i ostale hranjive tvari. Ako probava ne funkcionira kako treba to se može odraziti na cijelo tijelo. Zamislite motor koji ne iskorištava gorivo kako treba.

Šta pomaže kod blažih probavnih smetnji?

Ako se radi o blažim probavnim smetnjama poput nadutosti, povremene rijetke stolice ili grčeva u stomaku mogu vam pomoći sljedeće stvari:

jogurt probiotici

 • probiotici (ovo su dobre bakterije koje nam pomažu u razgradnji hrane i pomažu protiv nadutosti i proljeva. Nalaze se u jogurtu i kiselom kupusu, a možete ih kupiti i u kapsulama u apoteci)
 • jedite manje šećera (ako imate osjetljiva crijeva i narušenu crijevnu floru smanjite upotrebu šećera jer njime se hrane loše bakterije)
 • jedite sporije (prebrzo jedenje može uzrokovati probavne smetnje poput podrigivanja i nadutosti jer ako jedemo brzo najčešće pojedemo više nego što nam treba, hrana dolazi u želudac nesažvakana, a tu je i određena količina zraka koja prouzrokuje podrigivanje)
 • jedite manje masnoća (iako masti same po sebi nisu loše i nužne su za mnoge tjelesne procese, njihovo probavljanje traje najduže i smanjivanjem masti u prehrani možete malo rasteretiti svoj probavni sistem. Naročito je teško probaviti masnu prženu hranu.)
 • eliminacija (pratite nakon kakve hrane se osjećate loše i izbacite hrane koje vam prave probleme)
 • razmislite o prirodnim lijekovima i suplementima (danas se većina prirodnih lijekova može naći kao pripravak u kapsuli za koji ne treba liječnički recept. Npr. možete u apoteci ili na internetu kupiti đumbir u kapsulama koji je naročito dobar protiv mučnine i povraćanja. Ulje peperminta pomaže osobama koje imaju iritabilno crijevo sa proljevima. Tu je i kurkuma koja pomaže kod gastritisa i čireva)
 • prestanite pušiti (ako pušite cigarete to utječe na probavu, a i na ostatak vašeg tijela)
 • smanjite stres u životu (odvojite dio dana za odmor, meditaciju, masaže, kupke i druge načine opuštanja jer nervozna glava često znači i nervozan stomak)

Kako otkriti šta ne valja s mojom probavom?

Objasnimo prvo na kratko kako probava radi. Hrana se počinje razlagati već u ustima žvakanjem, a gutanjem prolazi kroz jednjak i stiže u želudac. Tu se luči jaka kiselina koja hranu nakon sat-dva pretvori u gustu kašu koja se ispušta u tanko crijevo. U tankom crijevu se odvija upijanje svih nutrijenata, a na posljetku suvišni dijelovi završavaju u debelom crijevu. Na tom putu također ulogu igraju i jetra, žuč, gušterača i drugi organi.

Ako se bilo koji dio ovog procesa poremeti, može doći do velikih problema.

Najčešće vrste probavnih smetnji i bolesti su:

probavne smetnje

 • iritabilno crijevo (jedna od najčešćih probavnih bolesti, u nekim državama češća, a u nekima rijeđa, ovisno o prehrani. Glavni simptom je proljev ili zatvor, u ovisnosti o tipu bolesti. U Velikoj Britaniji svaka peta žena i svaki deseti muškarac ima iritabilno crijevo. Ovo je bolest koja zahtjeva drastičnu promjenu ishrane kao i upotrebu probiotika ili lijekova koje vam propiše doktor)
 • GERB, žgaravica (vraćanje želučane kiseline u jednjak može biti jako iritantno i bolno iskustvo popraćeno peckanjem u području grudne kosti, a nekad i jednjaka i grla. Izbjegavanje kafe, alkohola, čokolade, masne i začinjene hrane može pomoći ali ne tako puno. Najveću pomoć pružaju lijekovi koji smanjuju lučenje želučane kiseline, iako i oni imaju nuspojava i treba ih koristiti u manjim dozama)
 • pretjeran rast bakterija u tankom crijevu (iako naša crijeva prirodno sadrže mnogo bakterija, kada se one pretjerano razmnože u tankom crijevu to može prouzrokovati probavne smetnje poput proljeva i osjetljivosti na određene hrane)
 • zatvor (svaka deseta osoba ima probleme sa konstipacijom, a ovaj problem se može vrlo lako riješiti promjenama u načinu ishrane)
 • gastritis (upala želučane sluznice može prouzrokovati simptome poput mučnine, boli u sredini stomaka, nadutosti ili gubitka apetita)
 • intolerancija na laktozu (otprilike 5 do 15% bjelaca ima problema s probavljanjem mlijeka, a taj broj je daleko veći kod drugih rasa, npr. čak tri četvrtine crnaca ima problem s probavljanjem mliječnog šećera laktoze)

Gore navedeno je samo dio probavnih smetnji i bolesti koje čovjeka mogu zadesiti. Tu su još i kronova bolest, malapsorpcija žučne kiseline, crijevni paraziti, celijakija (alergija na gluten iz pšenice), čir na želucu, ulcerozni kolitis i druge bolesti. Većina ovih bolesti su teže prirode i vjerovatno biste saznali do sad da ih imate, ali ako imate česte rijetke stolice vrijedilo bi se ipak testirati kod doktora.


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju