Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Ishrana, Prirodni Lijekovi

Probiotici i Jogurt


Probiotici su „dobre bakterije“ koje žive u našim crijevima i doprinose zdravlju probavnog trakta. Pored zdravlja probavnog trakta probiotici imaju utjecaj i na brojne druge organe i tjelesne funkcije.

probiotici u jogurtuNalaze se u fermentiranim hranama od kojih je najpoznatiji jogurt.

Da bi od mlijeka nastao jogurt ono se mora naseliti probiotskim bakterijama. Domaći postupak kiseljenja mlijeka radi upravo na taj način. U mlijeko se stavi malo jogurta i nakon nekoliko sati bakterije se razmnože i ukisele cijelo mlijeko.

Još jedna poznata hrana koja sadrži probiotike je kiseli kupus. Važno je spomenuti da industrijski proizveden kiseli kupus najčešće ne sadrži probiotike jer se ne kiseli prirodnim postupkom. Zato je najzdraviji domaći kiseli kupus.

Dobrobiti probiotika

Postoji nekoliko vrsta probiotskih bakterija koje mogu imati različite dobrobiti za zdravlje. Neke od poznatijih su Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacteria, Primadophilus, Lactobacillus Bulgaricus i druge.

Protiv proljeva

Uzimanjem probiotika možete skratiti trajanje proljeva i drugih upalnih crijevnih problema. Naročito su učinkoviti kod proljeva izazvanog antibioticima. Antibiotici ubijaju i dobre i loše bakterije u crijevima te narušavaju crijevnu floru. Zato je važno unositi hrane bogate probioticima poslije terapije antibiotika.

Na našim prostorima najpoznatiji probiotik za takve svrhe je Linex.

Probiotici se često nose na put kada se posjećuju daleke države da se izbjegne tzv. putnički proljev izazvan nečistom vodom ili hranom.

vodokotlić

Imunitet

Sigurno ste do sada čuli u reklamama za probiotske jogurte poput LGG-a koji se hvale da čuvaju vaš imunitet. To je istina. Probiotici (naročito Lactobacillus i Bifidobacteria) djeluju povoljno na imunitet. Iz tog razloga mogu umanjiti simptome alergija ili atopijskog dermatitisa koji se javlja najčešće kod djece. [1]

Također su učinkoviti i kod sprječavanja prehlada i drugih infekcija pluća. Umanjuju simptome groznice, kašlja i začepljenja nosa, te skraćuju trajanje bolesti respiratornog trakta.

Kod kroničnih bolesti crijeva

Iritabilni kolon i ulcerozni kolitis su trajne bolesti crijeva koje sa sobom nose proljev, grčeve i bolove u stomaku i druge probleme. Probiotici se uspješno koriste kao alternativni lijek za ove dvije bolesti i dokazano umanjuju simptome nadutosti, grčeva i proljeva. [2]

Vaginalne infekcije

Istraživanja pokazuju da određene kolonije Lactobacillus probiotika pomažu kod vaginalnih infekcija izazvanih bakterijama. [3] Na gljivične infekcije nemaju takav učinak iako neke žene prijavljuju da su im probiotici pomogli kad se koriste u kombinaciji sa konvencionalnim lijekovima.

Kako odabrati dobar probiotik?

Jogurt je jedan izvor probiotika ali ako želite zbilja ojačati crijevnu floru to ćete najbrže postići kupovinom probiotika u kapsulama. Nekoliko savjeta pri odabiru probiotika:

1. Na bočici bi trebale biti ispisane vrste probiotskih bakterija sadržanih u kapsuli. Tražite Lactobacillus (Bulgaricus ili LGG) i Bifidobacteria jer te dvije vrste bakterija su najistraživanije.

2. Ne sadrže svi probiotici isti broj bakterija. Neki sadrže par miliona kolonija, dok drugi mogu sadržavati i do nekoliko milijardi bakterija. Tražite što veći broj jer gotovo da je nemoguće predozirati se probioticima.

3. Probiotici koji se drže u frižideru su najbolje kvalitete jer čak i manje količine topline mogu drastično smanjiti broj bakterija u kapsulama jer ih bude iz hibernacije i umiru bez hrane. Theralac je jedna od najboljih, ako ne i najbolja marka probiotika. Možete ih naručiti u Americi preko interneta. Na bočici piše da može biti 30 dana bez frižidera. Kada stignu držite ih u frižideru. Acidophilus Pearls je također jedna od najboljih marki, iako ne zahtjeva držanje u frižideru. Od nedavno se mogu pronaći i kod nas.

Zaključak

Probiotici bi mogli biti učinkoviti i protiv kandide (gljivičnog oboljenja), za smanjenje inflamacije u tijelu i za smanjenje rizika od raka debelog crijeva. Dokazi za to nisu baš čvrsti ali početne studije obećavaju.

Sve osobe u crijevima već imaju probiotike (milijarde njih) i oni su sastavni dio dobre probave. Loša prehrana i antibiotici mogu smanjiti taj broj, a to vas izlaže opasnosti da se u crijevima razmnože i druge bakterije koje mogu biti štetne za vas. Ako patite od nadutosti, čestih mekanih stolica i općenito loše probave, moguće je da je vaša crijevna flora narušena i možda biste trebali probati probiotike.


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju