Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Bolesti, I

Nesanica


Nesanica može dovesti do problema sa memorijom i koncentracijom, depresije, iritabilnosti, oslabljenog imuniteta, povećanog rizika od srčanih bolesti i automobilskih nesreća.

insomnija, nesanicaMože biti akutna (kratkotrajna) i kronična (dugotrajna). Akutna nesanica je najčešće izazvana događajima u životu poput stresa na poslu, porodičnih problema ili traumatičnog doživljaja.

Kronična nesanica traje mjesec dana ili duže i ona najčešće predstavlja simptom nekog drugog zdravstvenog problema kojeg imate.

Iako se može desiti u bilo kojoj dobi, nesanica najčešće muči starije osobe.

Uzroci nesanice

Nesanica može nastati iz mnogo različitih razloga. Neki od njih su:

 • Korištenje psihoaktivnih supstanci poput kofeina, nikotina, marihuane, alkohola i određenih lijekova
 • Hormonalne promjene koje se dešavaju npr. pred menstruaciju ili u menopauzi
 • Prestanak upotrebe antidepresiva
 • Životni događaji poput straha, stresa, tjeskobe, problema na poslu, financijskih problema ili rođenja djeteta
 • Mentalni poremećaji poput ADHD-a (poremećaj pažnje i hiperaktivnosti), depresije ili opsesivno kompulzivnog poremećaja
 • Rad u noćnoj smjeni ili putovanje avionom
 • Problemi sa štitnom žlijezdom (prekomjerno lučenje hormona)
 • U nekim slučajevima nesanicu mogu prouzrokovati ozljede i lezije na mozgu
 • Prestanak uzimanja tableta za spavanje prouzrokuje još veću nesanicu dok se tijelo ne vrati u ravnotežu

Često je uvjerenje da je starijim osobama potrebno manje sna da se odmore. Ovo nije istina. Starije osobe imaju problema sa spavanjem na duže periode i često se bude ranije ali to ne znači da im je potrebno manje sna ili da su se dovoljno odmorili.

Liječenje – Kako Brzo Zaspati?

Postoji mnogo načina za pobijediti nesanicu. Probat ćemo navesti one najučinkovitije.

Tablete za spavanje

Hipnotici i sedativi su nazivi za vrste tableta koje se koriste protiv nesanice. Ovi lijekovi su učinkoviti na kraće vrijeme ali stvaraju navikavanje i zato nisu pogodni za duže korištenje jer se tijelo prilagodi njihovom utjecaju. Mogu prouzrokovati i blagu ovisnost. Efekti ovih lijekova često traju i ujutro kad se probudite i osjećate se omamljeno i usporeno.

Melatonin

melatonin protiv nesaniceMelatonin je hormon koji se luči kada padne mrak i on kontrolira ciklus spavanja i buđenja. Tablete sa melatoninom se koriste kao pomagalo protiv nesanice, a naročito su učinkovite za uspostavljanje normalnog ciklusa spavanja i buđenja kada se on poremeti noćnim smjenama ili putovanjem avionom. Njegova prednost je što nema gotovo nikakvih posljedica i ne izaziva navikavanje kao kod hipnotika ili sedativa.

Akupunktura

Akupunktura se u Kini koristi već stoljećima protiv nesanice i brojnih drugih problema. U Pekingu je 2009. godine rađena jedna opširna studija o učinku akupunkture protiv nesanice i pokazalo se da je jednako učinkovita kao i konvencionalni lijekovi. [1]

Valerijana

macina travaValerijana (macina trava ili odoljen) također ima nekoliko dokaza iza sebe kao učinkovit borac protiv nesanice. [2] Koristi se kod blage i umjerene nesanice. Jedna prednost je što ova biljka ne prouzrokuje navikavanje kao kod hipnotika ili sedativa, te se može sigurno koristiti na duže staze.

Drugi savjeti

Pored lijekova i biljnih preparata postoje i neke praktične stvari koje možete uraditi da lakše zaspete:

 • Izbjegavajte teške obroke i pijenje velikih količina tekućine pred spavanje
 • Nemojte držati TV u spavaćoj sobi niti koristiti mobitel ili laptop u krevetu
 • Ako ne možete zaspati za 20 minuta ustanite i radite nešto dosadno dok se ne osjećate pospano
 • Budite aktivni tokom dana da lakše zaspete navečer
 • Izbjegavajte alkohol i kofein 4-6 sati prije spavanja

Važno je napomenuti da nisu svačije potrebe za snom iste. Ne morate imati 8 sati sna dnevno. Nekim osobama je dovoljno 6 sati, a neke trebaju i do 10 sati sna dnevno. Sve je individualno. Ako spavate manje od većine ljudi, a i dalje se osjećate odmorno, očito da nemate nikakav problem.


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju