Kivi dolazi iz Kine gdje je već 2000 godina poznat kao ljekovito voće. Obično se jede bez kože (zbog pesticida), zajedno sa sjemenkama koje sadrže manje količine zdravih omega 3 masnih kiselina.

Nutritivne vrijednosti / kalorije

100g = 61 kalorija
Masti: 1g (1% preporučene dnevne vrijednosti)
Zasićene masti: 0g (0%)
Trans masti: 0g
Kolesterol: 0g
Sol: 3mg (0%)
Ugljikohidrati: 15g (5%)
Vlakna: 3g (12%)
Šećeri: 9g
Proteini: 1g

Najzastupljeniji vitamini i minerali

100g kivija sadrži:
Vitamin C: 92.7mg (155% dnevnih potreba)
Vitamin K: 40.3mcg (50%)
Vitamin E: 1.5mg (7%)
Kalij: 312mg (9%)
Bakar: 0.1mg (6%)

Dobrobiti za zdravlje

Kivi je poznat po svom visokom sastavu vitamina C i to je jedan od glavnih razloga zašto ga kupujemo u hladnim zimskim danima, ali postoji još mnogo dobrobiti kivija za koje obični narod ne zna.

Kivi štiti naš DNK

Naš DNK je podložan raznim mutacijama i oksidativnom stresu, a oštećen ili promijenjen DNK sa sobom može donijeti razne, ponekad fatalne bolesti. Naučnici su dokazali da kivi štiti naš DNK od oksidativnog stresa. [1] Iako još uvijek nisu sigurni koja supstanca u kiviju je odgovorna za takav učinak, sigurni su da taj učinak nije ograničen samo na vitamin C, jer kivi sadrži još nekoliko antioksidansa i fitonutrijenata pored vitamina C.

kivi unutrasnjost i sjemenke

Snižava krvni pritisak i pomaže kod zatvora

Dobar dio svježeg voća ima blagotvoran učinak na krvni pritisak zbog toga što u voću ima mnogo vlakana. Kivi pored vlakana sadrži i kalij, jedan od minerala koji dokazano snižava krvni pritisak. [2] [3]

Vlakna su poznata po tome što ubrzavaju put hrane kroz debelo crijevo, a to je korisno ne samo kod zatvora nego i zbog toga što se tako brže rješavamo toksina iz tijela.

Mane kivija

Jedna zamjerka kiviju je to što je čest alergen. [4] Mnogi ljudi su alergični na kivi i imaju teške simptome ako ga unesu u svoje tijelo. Drugi mogu biti blaže alergični, a da toga nisu ni svjesni jer nemaju teže simptome. Sve u svemu, ako primijetite da se vaše tijelo drugačije ponaša nakon jedenja kivija, najbolje bi bilo da ga zaobiđete.

Sumirano

Pored toga što mnogima ima neodoljiv okus, kivi je bez dileme i jako zdrav. Ako tražite vitamin C, kivi je voće za vas. U usporedbi sa jednakim količinama naranče ili limuna, kivi ima skoro duplo više vitamina C. Kivi također predstavlja i solidan izvor vlakana, vitamina K, vitamina E i kalija.

Zdravosfera.com ocjena: 8/10