Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Ishrana

Kivi


Kivi dolazi iz Kine gdje je već 2000 godina poznat kao ljekovito voće. Obično se jede bez kože (zbog pesticida), zajedno sa sjemenkama koje sadrže manje količine zdravih omega 3 masnih kiselina.

Nutritivne vrijednosti / kalorije

100g = 61 kalorija
Masti: 1g (1% preporučene dnevne vrijednosti)
Zasićene masti: 0g (0%)
Trans masti: 0g
Kolesterol: 0g
Sol: 3mg (0%)
Ugljikohidrati: 15g (5%)
Vlakna: 3g (12%)
Šećeri: 9g
Proteini: 1g

Najzastupljeniji vitamini i minerali

100g kivija sadrži:
Vitamin C: 92.7mg (155% dnevnih potreba)
Vitamin K: 40.3mcg (50%)
Vitamin E: 1.5mg (7%)
Kalij: 312mg (9%)
Bakar: 0.1mg (6%)

Dobrobiti za zdravlje

Kivi je poznat po svom visokom sastavu vitamina C i to je jedan od glavnih razloga zašto ga kupujemo u hladnim zimskim danima, ali postoji još mnogo dobrobiti kivija za koje obični narod ne zna.

Kivi štiti naš DNK

Naš DNK je podložan raznim mutacijama i oksidativnom stresu, a oštećen ili promijenjen DNK sa sobom može donijeti razne, ponekad fatalne bolesti. Naučnici su dokazali da kivi štiti naš DNK od oksidativnog stresa. [1] Iako još uvijek nisu sigurni koja supstanca u kiviju je odgovorna za takav učinak, sigurni su da taj učinak nije ograničen samo na vitamin C, jer kivi sadrži još nekoliko antioksidansa i fitonutrijenata pored vitamina C.

kivi unutrasnjost i sjemenke

Snižava krvni pritisak i pomaže kod zatvora

Dobar dio svježeg voća ima blagotvoran učinak na krvni pritisak zbog toga što u voću ima mnogo vlakana. Kivi pored vlakana sadrži i kalij, jedan od minerala koji dokazano snižava krvni pritisak. [2] [3]

Vlakna su poznata po tome što ubrzavaju put hrane kroz debelo crijevo, a to je korisno ne samo kod zatvora nego i zbog toga što se tako brže rješavamo toksina iz tijela.

Mane kivija

Jedna zamjerka kiviju je to što je čest alergen. [4] Mnogi ljudi su alergični na kivi i imaju teške simptome ako ga unesu u svoje tijelo. Drugi mogu biti blaže alergični, a da toga nisu ni svjesni jer nemaju teže simptome. Sve u svemu, ako primijetite da se vaše tijelo drugačije ponaša nakon jedenja kivija, najbolje bi bilo da ga zaobiđete.

Sumirano

Pored toga što mnogima ima neodoljiv okus, kivi je bez dileme i jako zdrav. Ako tražite vitamin C, kivi je voće za vas. U usporedbi sa jednakim količinama naranče ili limuna, kivi ima skoro duplo više vitamina C. Kivi također predstavlja i solidan izvor vlakana, vitamina K, vitamina E i kalija.

Zdravosfera.com ocjena: 8/10


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju