Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Ishrana

Banana


Banane spadaju među najčešće konzumirane hrane na svijetu jer su danas dostupne na bilo kojem kontinentu u bilo koje doba godine. Banana pripada istoj porodici kao i ljiljan i orhideja, a njeno “drvo” može narasti od 3 do 8 metara.

Nutritivne vrijednosti / kalorije

100g = 89 kalorija
1 banana srednje veličine = 105 kalorija
Masti: 0g (1% preporučene dnevne vrijednosti)
Zasićene masti: 0g (1%)
Trans masti: 0g
Kolesterol: 0g
Sol: 1mg (0%)
Ugljikohidrati: 27g (9%)
Vlakna: 3g (12%)
Šećeri: 14g
Proteini: 1g

Najzastupljeniji vitamini i minerali

100g banana sadrži:
Vitamin C: 10.3mg (17%)
Vitamin B6: 0.4mg (22%)
Kalij: 422mg (12%)
Mangan: 0.3mg (16%)

Da li su banane dobre za zdravlje?

Iako ne spadaju među sami vrh ponude voća što se tiče zdravlja, banane su i dalje jedna prilično zdrava hrana. U sljedećim paragrafima ćemo navesti neke od dobrobiti banana za vaš organizam.

napola oguljena banana

Kalij i vlakna iz banana pomažu kardiovaskularnom sistemu

Nekoliko naučnih studija je pokazalo da je kalij učinkovit u snižavanju krvnog pritiska, a naročito onog izazvanog pretjeranom konzumacijom soli. [1] [2] Naime, kalij pospješuje izbacivanje soli iz organizma preko urina.

Vlakna također snižavaju krvni pritisak i povezana su sa smanjenim rizikom od bolesti srca. [3] [4] [5] U jednoj američkoj studiji na 10.000 osoba koje su praćene kroz period od 19 godina, ispitanici koji su unosili velike količine vlakana kroz prehranu imali su 12% manje slučajeva kardiovaskularnih bolesti.

Pomoć pri eliminaciji

Vlakna iz banana su otprilike pola rastvoriva, pola nerastvoriva. Rastvoriva vlakna upijaju vodu iz crijeva stvarajući obilniju stolicu. To ubrzava put probavljene hrane kroz debelo crijevo i spriječava zatvor. Banane u tome nisu ništa specijalnije od većine drugog voća. Najlakši način za rješavanje zatvora je povećan unos svježeg voća i povrća.

Banane su također pogodna hrana za jesti nakon proljeva jer pomažu u nadoknađivanju izgubljenih elektrolita (naročito kalija).

Možda ste primjetili tenisače kako jedu banane na pauzama tokom meča? Oni također gube elektrolite ali putem znojenja. Banane se lako probavljaju i brzo vraćaju izgubljeni kalij i spriječavaju grčeve u njihovim mišićima.

Banane protiv raka

Jedna naučna studija iz Urugvaja je pokazala da redovit unos voća smanjuje rizik od raka debelog crijeva. Banane su pokazale najznačajniju zaštitu u studiji od sveg ostalog voća. [6]

Druga studija je rađena na dvije grupe po 438 žena iz Kine i pokazala je da banane mogu sniziti rizik od karcinoma dojke. Banane su bile u grupi sa ostalim voćem i povrćem (zeleno lisnato povrće, paradajz, mrkva, papaja i dinja) tako da nije potpuno jasno koliku ulogu su imale banane same.

Mane banana

Nastojte da ne jedete jako zrele banane jer su pune šećera i imaju viši glikemijski indeks. Banane koje su manje zrele su zdravije za vaš organizam ne samo zato što imaju manje šećera u sebi nego zato što imaju i više pektina koji je dobar za vašu probavu.

Za kraj

Banane su jedna od najraprostranjenijih voćki na svijetu i dostupne su u bilo koje doba godine. Iako nemaju neke specijalne moći, one i dalje pripadaju zdravijem spektru ishrane i ne trebate ih zaobilaziti. Odličan su izvor vitamina B6 i relativno dobar izvor kalija, vitamina C i mangana. Protivno mišljenju nekih ljudi, nisu opasne u pogledu debljanja osim ako ne jedete nehumane količine ovog voća. Primjerice, jedan prosječan ručak sa tjesteninom i mesom sadrži oko 500-600 kalorija, a da toliko kalorija nakupite jedući banane morali biste pojesti 5-6 banana srednje veličine odjednom. Većina ljudi se zasiti nakon 1 ili 2 banane.

Zapamtite da ih jedete dok su zelenije jer što više stoje to je više šećera, a manje pektina u njima.

Zdravosfera.com ocjena: 7/10


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju