Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Ishrana

Ananas


Ananas, jedna od najpoznatijih tropskih voćki danas, pronađena je od strane europskih moreplovaca 1493. godine na karipskom otočju Guadalupe. Nakon brojnih neuspješnih pokušaja da ga kultivišu u Europi, portugalski i španjolski moreplovci su ga odnijeli u svoje afričke i azijske kolonije gdje se i danas uzgaja.

ananas kriske

Nutritivne vrijednosti / kalorije

100g = 50 kalorija
Masti: 0g (0% preporučene dnevne vrijednosti)
Zasićene masti: 0g (0%)
Trans masti: 0g
Kolesterol: 0g
Sol: 1mg (0%)
Ugljikohidrati: 13g (4%)
Vlakna: 1g (6%)
Šećeri: 10g
Proteini: 1g

Najzastupljeniji vitamini i minerali

100g ananasa sadrži:
Vitamin C: 47.8mg (80% dnevnih potreba)
Vitamin B1 (tiamin): 0.1mg (5%)
Vitamin B6: 0.1mg (6%)
Folna kiselina: 18.0mcg (5%)
Mangan: 0.9mg (46%)

Dobrobiti za zdravlje

Ovdje ćemo govoriti o svježem ananasu, a ne o konzerviranom, iz razloga što konzervirani ananas često ima znatno više šećera u sebi i znatno manje nutrijenata poput vitamina C i drugih.

Pomaže probavi

Ananas sadrži velike količine enzima bromelaina. Enzimi su tvari koje ubrzavaju hemijske reakcije, a kada ih unosimo kroz hranu oni pomažu u bržoj probavi masnoća, ugljikohidrata ili proteina. Bromelain pospješuje probavu proteina.

Ljudska gušterača proizvodi potrebne enzime i luči ih svaki put kada hrana prolazi kroz naša crijeva da bi se hranjive tvari lakše razgradile i apsorbirale. Kada unosimo hranu bogatu enzimima mi rasterećujemo taj bitni organ koji može biti pod velikim naporom ako je naša prehrana sačinjena samo od industrijski prerađene hrane. Prirodna hrana poput voća, povrća ili orašastih plodova je bogata enzimima i rasterećuje naše probavne organe.

Ananas ima antikancerogena i protuupalna svojstva

ananas = vitamini + zdravljePrednosti bromelaina nisu ograničene samo na razgradnju proteina. Barem jedna naučna studija je pokazala da bromelain ograničava rast malignih stanica kod raka dojke. [1] Postoje i neki dokazi da bromelain pomaže kod raznih upala, od kroničnih do akutnih. [2] [3]

Nekontrolirana inflamacija u tijelu može izazvati mnoge neželjene simptome poput raznih alergija, rinitisa, sinusitisa, oticanja kapaka, oticanja zglobova, artritisa, postoperativnog oticanja, astme. Bromelain bi vas mogao rasteretiti tih simptoma.

Iako ovi dokazi još uvijek nisu čvrsti bromelain se koristi kao suplement u mnogim zemljama i ljudi se kunu u njegove čudotvorne moći. Dovoljno je reći da je bromelain jedan je od najpopularnijih suplemenata u Njemačkoj. Ako ga se ne možete nigdje dočepati, uvijek možete probati sa ananasom.

Zaključak

Iako se ovaj članak sveo samo na čudotvorni bromelain iz ananasa, ne treba zanemariti i činjenicu da je ananas odličan izvor vitamina C (jednako dobar kao limun i naranča) i relativno dobar izvor vitamina B1, B6, folne kiseline i mangana.

Gotovo da ne postoje slučajevi alergija na ananas. Naprotiv, on se koristi kao pomoć protiv simptoma raznih alergija.

Uz sve njegove prednosti, ananas ima i neodoljiv okus tako da nema razloga da ga ne jedete kad god stignete.

Zdravosfera.com ocjena: 8/10


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju