Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Ishrana, Savjeti

Vitamini i Minerali Za Kožu


Iako je za lijepu kožu vanjska njega jako važna, mnogi zanemaruju ulogu dobre prehrane u zdravlju i izgledu kože. Koža često pokazuje prve znakove da sa vašom prehranom nešto ne valja.

Nedostaci raznih vitamina i minerala mogu dovesti do suhoće kože, gubljenja elastičnosti, promjena u boji, pojavljivanja akni i prištića, masne kože i brojnih drugih neželjenih pojava.

Sljedeće nutrijente bi trebao uzimati svako ko želi imati zdravu kožu mladog izgleda:

Cink

Mineral cink je jedan od najvažnijih nutrijenata za zdravlje kože, posebno za osobe koji pate od akni. [1] Naime, akne mogu nastati kao simptom nedostatka cinka. Cink djeluje tako što kontrolira proizvodnju ulja u koži, a djeluje i na neke od hormona koji utječu na akne. Nedostatak ovog minerala može izazvati i razne druge promjene na koži (erozije, pjege, lezije).

Hrane bogate cinkom su: kamenice, teleća i pileća jetrica, sjemenke sezama i bundeve, bademi i kikiriki.

Omega 3

Omega 3 masne kiseline štite kožu od negativnog utjecaja ultraljubičastih sunčevih zraka. [2] Osobe koje unose dovoljno omega 3 masti otpornije su na opekotine izazvane sunčanjem. Ako se ne hranite redovno s ribom vjerojatno imate nedostatak ovih nezamjenjivih masnoća.

Beta karoten

Beta karoten je pigment u povrću narančaste boje (mrkva, bundeva, dinja) koji se probavom pretvara u vitamin A. Među njegovim brojnim dobrobitima za zdravlje je i zaštita kože. Jedna naučna studija je pokazala da jedenje mrkve u periodu od 10 tjedana štiti kožu od opeklina izazvanih pretjeranim izlaganjem suncu. [3] Zaštitni efekt se pokazao još većim kako je period unosa mrkve odmicao.

Vitamin C

vitamin cOvaj poznati vitamin ima mnoge funkcije u tijelu, a jedna od njih je vezana i za kožu. Vitamin C je nužan za proizvodnju kolagena, ključnog proteina u strukturi kože.

Pored toga, vitamin C usporava starenje kože jer ima funkciju antioksidansa koji sprječava oštećenja izazvana oksidacijom. [4] On sprječava oksidativna oštećenja u cijelom tijelu. Npr. osobe koje puše mogu umanjiti štetnost pušenja na pluća i kožu uzimanjem većih doza ovog vitamina. Hrane koje su najbolji izvori uključuju: naranče, kivi, limun, paprike, jagode i većinu ostalog svježeg voća i povrća jer se vitamin C u velikom postotku gubi kuhanjem.

Likopen

Paradajz sadrži likopen, supstancu koja štiti kožu od sunca. [5] Ovaj antioksidans također čini kožu mekšom. [6] Zanimljivo je da termički obrađen paradajz (u vidu umaka ili kečapa) sadrži više likopena.

Napomena

Iako je malo sunca dobra stvar za proizvodnju vitamina D, a i za dobro raspoloženje, nemojte se izlagati previše jakoj sunčevoj svjetlosti. Ljeti se preporučuje nošenje šešira, kačketa ili barem sunčanih naočala jer sunce oštećuje kožu i doprinosi stvaranju bora i gubljenju elastičnosti.


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju