Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Ishrana

Borovnica


Borovnica je dugogodišnja biljka koja dolazi iz porodice koja je srodna brusnici. Uzgaja se po cijelom svijetu u umjerenijim klimama, od Sj. Amerike, do Europe, Azije, pa i u zemljama Južne Amerike.

U nedavnom testiranju koje je obavilo ministarstvo poljoprivrede SAD-a, gdje su testirane 24 vrste voća, 23 vrste povrća, 16 trava i začina, 10 orašastih plodova i 4 sušena tipa voća, borovnice su imale najveći kapacitet antioksidansa od svih. [1] Antioksidansi su supstance koje mogu usporiti starenje svih dijelova tijela, od mozga do srca, kože i ostalih organa.

Hranjive vrijednosti / kalorije

borovnica100g svježe borovnice = 57 kalorija
Masti: 0g (0% preporučene dnevne vrijednosti)
Zasićene masti: 0g (0%)
Trans masti: 0g
Kolesterol: 0g
Sol: 1mg (0%)
Ugljikohidrati: 14g (5%)
Vlakna: 2g (10%)
Šećeri: 10g
Proteini: 1g

Najzastupljeniji vitamini i minerali

100g borovnice sadrži:
Vitamin C: 9,7mg (16% dnevnih potreba)
Vitamin E: 0,6mg (3%)
Vitamin K: 19,3mcg (24%)
Vitamin B6: 0,1mg (3%)
Željezo: 0,3mg (2%)
Kalij: 77,0 mg (2%)
Bakar: 0,1mg (3%)
Mangan: 0,3mg (17%)

Većinu drugih vitamina i minerala u sitnim količinama od 2% i manje.

Dobrobiti za zdravlje

Iako nije sa sigurnošću dokazano da borovnica liječi ijednu bolest, ovo voće može podržati zdravlje mnogih organa u tijelu i pomoći u prevenciji bolesti.

Za mozak i učenje

mozakBorovnice sadrže pigmente i antioksidanse koji podržavaju zdravlje mozga, a naročito dijelove koji su zaduženi za pamćenje novih informacija. Ovaj učinak je prvi put uočen na miševima čije pamćenje i učenje su testirali tako što su ih stavili u labirint. Miševi koji su hranjeni borovnicom su izlazili iz labirinta mnogo brže nego oni koji nisu hranjeni borovnicom. [2]

Druga studija vrijedna spomena je ona iz 2011. godine rađena na starijim osobama sa poteškoćama u pamćenju. Nakon 12 sedmica konzumiranja borovnice, memorija starijih osoba se poboljšala. [3] Ove studije imaju status “početnih” i potrebno je još istraživanja, ali je jasno da borovnica ima dobar potencijal za poboljšanje memorije i zdravlje mozga.

Štiti od raka

Borovnice djeluju protiv raka na nekoliko načina: smanjivanjem upalnih procesa u tijelu, smanjivanjem oksidativnog stresa i štićenjem našeg genetskog materijala (DNK) od neželjenih promjena. [4]

Naročito bi mogle biti učinkovite u sprječavanju raka debelog crijeva i raka prostate. [5][6]

Napominjemo da borovnice ne mogu izliječiti rak, nego samo pomoći da ga nikad ne dobijete.

Za zdravlje srca

U početnim proučavanjima se pokazalo da konzumiranje borovnice može smanjiti LDL kolesterol i krvni pritisak, te samim tim smanjiti i rizik od srčanih udara. [7][8][9][10] Generalno većina voća ima dobrobiti za srce, prvenstveno zbog vlakana, ali i brojnih drugih nutrijenata. Od tih nutrijenata su naročito korisni polifenoli, kojima borovnica obiluje.

borovnica za srce

Za šta se još borovnica u narodu koristi?

Borovnica je postala poznata po tome što spriječava infekcije mokraćnih puteva i postoje neki dokazi koji to podržavaju. [11] Međutim, njen bliski rođak brusnica se pokazala dosta boljom za ovu svrhu.

Borovnica se također koristi protiv zatvora što ima smisla jer svako voće bogato netopivim vlaknima će vam pomoći ako imate problema sa zatvorom.

Prema stavu Američkog Nacionalnog Instituta Za Zdravlje, nema dovoljno dokaza da borovnica liječi sljedeće bolesti: multiplu sklerozu, čireve, hemoroide, grlobolju ili groznicu.

Za kraj

Borovnica je dobar izvor vlakana, vitamina C i vitamina K. Prema testiranjima ima najveći kapacitet antioksidansa od svih vrsta voća.


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju