Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Zanimljivo

Trudnoća Produžava Život


Iako biste možda pomislili da djeca skraćuju život zbog stresa, naučnici su otkrili da vrijedi baš suprotno. Žene koje imaju više djece žive duže. Tako je barem u naprednijim zemljama.

Australski naučnici sa univerziteta New South Wales su analizirali 1200 žena starijih od 60 godina u periodu od 1988. godine do danas. Žene sa 6 i više djece su imale 40% manju smrtnost u tom periodu od žena koje nisu imale nijedno dijete. Svako novo dijete je povećavalo životni vijek žena proučavanih u studiji.

dječje čarapice za bebuIako nije u potpunosti jasno zašto žene sa mnogo djece žive duže, ovakve studije su rađene i u drugim zemljama i imale su slične rezultate.

Poznato je da matične ćelije od bebe prelaze u tijelo majke i obnavljaju mnoge dijelove tijela pa bi to mogao biti jedan od razloga. Također je moguće da više djece donosi više svrhe i zanimljivosti u životu. U ovoj studiji su i muškarci sa više djece imali duži životni vijek.

Druge studije su pokazale da trudnoća smanjuje rizik od artritisa, multiple skleroze i raka dojke. [1]

Osobna stajališta naučnika u ovoj studiji su da ne promoviraju velike porodice, jer planeta je ionako već prenapučena, ali dobrobiti trudnoće po zdravlje su očite.


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju