Iako biste možda pomislili da djeca skraćuju život zbog stresa, naučnici su otkrili da vrijedi baš suprotno. Žene koje imaju više djece žive duže. Tako je barem u naprednijim zemljama.

Australski naučnici sa univerziteta New South Wales su analizirali 1200 žena starijih od 60 godina u periodu od 1988. godine do danas. Žene sa 6 i više djece su imale 40% manju smrtnost u tom periodu od žena koje nisu imale nijedno dijete. Svako novo dijete je povećavalo životni vijek žena proučavanih u studiji.

dječje čarapice za bebuIako nije u potpunosti jasno zašto žene sa mnogo djece žive duže, ovakve studije su rađene i u drugim zemljama i imale su slične rezultate.

Poznato je da matične ćelije od bebe prelaze u tijelo majke i obnavljaju mnoge dijelove tijela pa bi to mogao biti jedan od razloga. Također je moguće da više djece donosi više svrhe i zanimljivosti u životu. U ovoj studiji su i muškarci sa više djece imali duži životni vijek.

Druge studije su pokazale da trudnoća smanjuje rizik od artritisa, multiple skleroze i raka dojke. [1]

Osobna stajališta naučnika u ovoj studiji su da ne promoviraju velike porodice, jer planeta je ionako već prenapučena, ali dobrobiti trudnoće po zdravlje su očite.