Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Prirodni Lijekovi

Kurkuma


Ako ste ikada jeli ili spravljali indijski curry onda vjerovatno znate da je kurkuma glavni začin u njemu. Međutim, kurkuma je mnogo više od toga. U Indiji se ova biljka već stoljećima koristi kao narodni lijek za razne bolesti. Aktivni sastojak koji je zaslužan za njena ljekovita svojstva naziva se kurkumin. Kurkuma je u srodstvu s đumbirom koji je i kod nas poznat kao narodni lijek.

kurkuma - prirodni lijekKurkuma se u Kini i Indiji koristi za cijeli niz bolesti, od žučnog kamenca, čira na želucu, artritisa, demencije, probavnih problema, žgaravice, problema s jetrima, glavobolje, menstrualnih problema, infekcija oka, do problema s kožom pa čak i raka.

Ali budimo na trenutak realni, nijedna biljka na planeti nije toliko čudotvorna. Kurkuma jeste biljka s velikim potencijalom ali na više od pola navedenih stanja nema gotovo nikakav učinak. Narodni lijekovi imaju takvu reputaciju da se koriste i za ono za što su dobri i za ono što nisu. Placebo učinak može prevariti bilo koga jer ponekad je dovoljno da mislite da se izliječeni da se tako i osjećate.

Pošto je svrha ovoga sajta da pruži samo istinite informacije i rastjera mitove, držat ćemo se naučnih istraživanja.

Za što je kurkuma dokazano dobra?

Iako je rađeno mnogo studija oko utjecaja kurkume na zdravlje, svi njeni efekti na tijelo još uvijek nisu detaljno istraženi. Međutim, za neke dobrobiti kurkume već ima dovoljno dokaza.

Lijek za probavne smetnje i čireve

bol u stomakuNekoliko studija je pokazalo da je kurkuma učinkovita kod probavnih problema poput gastritisa, nadutosti ili žgaravice. [1] Nakon 4 tjedna uzimanja tableta sa ekstraktom kurkume 48% pacijenata je izgubilo čireve na želucu ili dvanaesniku. Nakon 12 tjedana čak 76% pacijenata je izliječilo čireve. Blagotvorne učinke su imali i pacijenti bez čireva koji su imali probavne probleme u vidu erozija, gastritisa i dispepsije.

Alzheimerova bolest – demencija

Učestalost Alzheimerove bolesti među osobama od 70-79 godina u Indiji je 4,4 puta manja nego među osobama iste dobi u Americi. Nagađa se da je razlog za to činjenica da se kurkuma koristi u Indiji kao začin za curry. Naučnici su istraživali vezu između konzumacije curry-a i mentalnih sposobnosti na uzorku od 1010 osoba iz Azije dobi od 60 do 93. Otkrili su da osobe koje konzumiraju curry barem jednom mjesečno imaju bolje rezultate na testovima mentalnih sposobnosti. [2]

Razlog zašto naučnici polažu velike nade u kurkumu je taj što je Alzheimerova bolest povezana sa inflamacijom, oksidativnim oštećenjima i sa toksičnosti metala, a kurkuma smanjuje inflamaciju, dobar je antioksidans i veže se za toksične metale poput olova te pomaže tijelu da ih lakše izbaci van.

Reuma, artritis – upala zglobova

Mnoge osobe su našle spas od bolova koje donosi artritis uzimanjem tableta sa ekstraktom kurkume. To nije bez razloga jer kurkuma ima sposobnost smanjivanja upalnog djelovanja u cijelom tijelu tako što djeluje na COX-2 enzim zaslužan za inflamaciju u tijelu. [3]

Zaključak

Kurkuma bi mogla biti učinkovita protiv još nekoliko bolesti ali dokazi za to su za sad slabi tako da ih nećemo spominjati. Njena možda najznačajnija dobrobit je ta što smanjuje inflamaciju u tijelu. S obzirom da je kronična inflamacija uzročnik cijelog niza bolesti, kurkuma je biljka koje se ne smije zanemariti.

Pošto crijeva teško apsorbiraju ovu biljku, prave se tablete koje zajedno sa kurkuminom sadrže ekstrakt papra ili enzime poput bromelaina uz pomoć kojih se apsorpcija povećava višestruko. Zato obratite pažnju na tu činjenicu ako se odlučite za kupovinu kurkuma tableta.


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju