Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Ishrana

Kikiriki


Kikiriki započinje svoj rast kao cvijet. Kada izraste plod, on se zbog svoje težine savija ka zemlji gdje se na kraju ukopa i sazrijeva. Protivno uvjerenju mnogih, kikiriki ne spada među orašaste plodove nego spada u porodicu mahunarki.

sirovi kikiriki

Nutritivne vrijednosti / kalorije

100g = 567 kalorija
Masti: 49g (76% preporučene dnevne vrijednosti)
Zasićene masti: 7g (34%)
Trans masti: 0g
Kolesterol: 0g
Sol: 18mg (1%)
Ugljikohidrati: 16g (5%)
Vlakna: 8g (34%)
Šećeri: 4g
Proteini: 26g

Najzastupljeniji vitamini i minerali

100g kikirikija sadrži:
Vitamin E: 8.3mg (42%)
Vitamin B1 (tiamin): 0.6mg (43%)
Vitamin B2 (riboflavin): 0.1mg (8%)
Vitamin B3 (niacin): 12.1mg (60%)
Vitamin B6: 0.3mg (17%)
Folna kiselina: 240mcg (60%)
Kalcij: 92.0mg (9%)
Željezo: 4.6mg (25%)
Magnezij: 168mg (42%)
Fosfor: 376mg (38%)
Kalij: 705mg (20%)
Cink: 3.3mg (22%)
Bakar: 1.1mg (57%)
Mangan: 1.9mg (97%)
Selenij: 7.2mcg (10%)

Dobrobiti za zdravlje

Kikiriki se može pohvaliti cijelom lepezom različitih vitamina i minerala koji su navedeni iznad. Pored toga je bogat i nezasićenim (zdravim) mastima, vlaknima i proteinima (26g na 100g).

Treba naglasiti da je sirovi kikiriki najčešće i najzdraviji. Postoje stotine različitih proizvoda sa kikirikijem od kojih većina sadrži previše soli i previše nezdravih masnoća od prženja. Visoke temperature također smanjuju količinu određenih vitamina i minerala u kikirikiju.

Da ne bi bilo zabune i prženi slani kikiriki je poprilično hranjiv, kao i maslac od kikirikija, ali sirovo je ipak najzdravije.

Kikiriki smanjuje rizik od dijabetesa

Nekoliko naučnih studija je pokazalo da konzumacija orašastih plodova ali i kikirikija smanjuje rizik od dobivanja dijabetesa. [1] U jednoj studiji žene koje su konzumirale 28 grama orašastih plodova ili kikirikija jednom sedmično imale su 8% manji rizik za dobivanje dijabetesa (tip 2). Ako su jele istu porciju 1-4 puta sedmično rizik je smanjen za 16%. Žene koje su jele istu porciju 5 ili više puta sedmično smanjile su rizik za 27%. [2]

Trend je očit. Što više kikirikija u prehrani to je manji rizik da ćete dobiti dijabetes.

kikiriki maslac za doručak

Jednako dobar za srce kao orasi i bademi

Iako je mahunarka, kikiriki ima jednaka zaštitnička svojstva za srce kao orasi i bademi. [3][4] Ta svojstva većinom dolaze od visokog postotka nezasićenih masti ali tu su i druge hranjive tvari.

Kalij, magnezij i vitamin E dokazano snižavaju krvni pritisak, a kikiriki sadrži sve navedene nutrijente u pristojnim količinama.

Da li kikiriki deblja?

Vjerovali ili ne, rađene su naučne studije isključivo o utjecaju kikirikija na debljanje. U jednoj studiji rađenoj na 15 zdravih osoba normalne težine sudionici su uzimali 500 kalorija kikirikija 8 tjedana i dobili su 1kg (manje od očekivanih 3,6kg). [5] Primijećeno je da su sudionici zbog kikirikija smanjili unos druge hrane jer su bili sitiji.

Kad su sudionici dobili upute da kikiriki uzimaju isključivo kao zamjenu za jednak broj kalorija iz druge hrane, tjelesna težina je ostala ista.

Zaključak studije je bio da kikiriki ima visoku razinu sitosti i da iz tog razloga prouzrokuje smanjenu konzumaciju druge hrane. Ako ga uzimate isključivo kao zamjenu za neki obrok, nećete dobiti nove kilograme.

Alergije

Jedina mana kikirikija je to što je vrlo čest alergen. Osobe koje su alergične na kikiriki mogu imati jako opasne reakcije koje čak mogu biti i smrtonosne. Međutim, ako niste alergični na njega, to vas očito ne treba zabrinjavati.

Za kraj

Kikiriki sadrži više od 30 različitih nutrijenata uključujući vitamin E, vitamine B kompleksa, minerale poput magnezija, kalcija, željeza, cinka i mangana i neke posebne nutrijente kao što je koenzim Q10 i resveratrol za kojeg se smatra da podmlađuje i produžuje život.

Najzdraviji je sirov ili suho prženi kikiriki, ali i kikiriki pržen na ulju ili maslac od kikirikija zadržavaju većinu hranjivih tvari. Jedina mana je dodatak zasićenih masti i prevelika količina soli.

Zdravosfera.com ocjena: 9/10


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju