Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

I, Ishrana

Bademi


Bademi su porijeklom sa Bliskog istoka i južne Azije odakle su se proširili prvo na Mediteran, a kasnije i na druge dijelove svijeta. Danas je ubjedljivo najveći proizvođač badema SAD (Kalifornija). Od njih se pravi brašno, pasta, ulje i mlijeko jer su jako hranjivi.

Nutritivne vrijednosti / kalorije

100g = 575 kalorija
Masti: 49g (76% preporučene dnevne vrijednosti)
Zasićene masti: 4g (19%)
Trans masti: 0g
Kolesterol: 0g
Sol: 1mg (0%)
Ugljikohidrati: 22g (7%)
Vlakna: 12g (49%)
Šećeri: 4g
Proteini: 21g

Najzastupljeniji vitamini i minerali

100g badema sadrži:
Vitamin E: 26,2mg (131% dnevne potrebe)
Vitamin B1 (tiamin): 0,2mg (14%)
Vitamin B2 (riboflavin): 1mg (60%)
Vitamin B3 (niacin): 3,4mg (17%)
Folna kiselina: 50.0mcg (12%)
Kalcij: 264mg (26%)
Željezo: 3,7mg (21%)
Magnezij: 268mg (67%)
Fosfor: 484mg (48%)
Kalij: 705mg (20%)
Cink: 3,1mg (21%)
Bakar: 1,0mg (50%)
Mangan: 2,3mg (114%)

Dobrobiti badema za zdravlje

Bademi su dokaz da hrana puna masti nije uvijek loša. Dapače, neke masne hrane poput orašastih plodova spadaju među najzdravije hrane koje možete unijeti u vaš organizam.

Bademi za srce

Masnoće koje se nalaze u bademima zovu se mono-nezasićene masti (isti tip masnoća koji se nalazi u maslinovom ulju). Za razliku od masti iz mesa, prženih hrana ili maslaca, masti iz badema pomažu zdravlju vašeg srca. Brojne naučne studije su pokazale da konzumacija badema, a i ostalih orašastih plodova snižava LDL (loši) kolesterol, dok očuvava razine HDL (dobrog) kolesterola. [1] [2]

Bademi sadrže još nekoliko tvari koje igraju ulogu u zdravlju kardiovaskularnog sistema, a to su: magnezij, kalij i vitamin E. Sva tri navedena nutrijenta dokazano snižavaju krvni pritisak. [3] [4] [5]

Bademi protiv žučnog kamenca

Prikupljanjem podataka o prehrambenim navikama 80.000 žena u Americi naučnici su pokazali da uzimanje barem 30 grama orašastih plodova sedmično smanjuje rizik od žučnog kamenca za 25%. Dakle, šačica badema kao popodnevna užina vas može zaštititi od razvijanja kamenca u žuči. [6]

Da li će me bademi udebljati?

Iako su masni i prilično kalorični, nemate razloga da ih izbjegavate ako želite smršaviti. Svome tijelu biste učinili veliku uslugu kad biste svaki kolač ili grickalicu zamjenili bademima.

Naime, jedan od glavnih uzroka sve češćeg problema pretilosti u svijetu je pretjerana konzumacija ugljikohidrata sa visokim glikemijskim indeksom. Primjeri takvih ugljikohidrata su: bijeli kruh, tjestenina, razne grickalice, slatkiši, sladoledi i sva ostala zašećerena hrana.

Takva hrana je prazna vitaminima i mineralima, a bogata jedino kalorijama. Uzrokuje nagle poraste šećera u krvi i tijelo je vrlo lako skladišti ako je brzo ne sagorimo tjelovježbom.

Kada pojedete vrećicu badema vaš šećer u krvi neće naglo skočiti kao nakon jedenja slatkiša nego će ostati na stabilnim razinama duže vrijeme i dati vam dugotrajnu energiju.

Od badema ćete se također osjećati punije i vjerovatno nećete imati apetita sljedećih par sati. Vlakna iz badema će vam također pomoći da imate regularniju probavu bez zatvora. Naravno, moguće je pretjerati sa svakom hranom, tako da je umjerenost poželjna.

Mane badema

Ako ćemo biti objektivni, ne smijemo izostaviti mane, iako ih nema puno. Zbog visoke sadržine oksalata, bademi se ne preporučuju u velikim količinama osobama koje imaju problema sa bubrezima jer ako se nađu u prevelikim količinama u tjelesnim tekućinama dovode do kristalizacije. Ali na kraju krajeva umjerenost je u prehrani jako bitna, bez obzira o kojoj hrani se radi.

Bademi također mogu smetati osobama koje su sklone alergijama jer spadaju među 8 najčešćih grupa hrane koje su alergeni. Međutim, ako nemate nikakvih negativnih reakcija na bademe, slobodno ih jedite.

Zaključak

Rijetko se u jednoj hrani nađe toliko puno različitih vitamina i minerala kao u bademima. Bogati su vitaminima B kompleksa, odličan su izvor Vitamina E, magnezija, bakra i mangana, sadrže oko četvrtinu dnevnih potreba kalcija, željeza i cinka i dobar su izvor proteina. Uz sve to su jedna jako praktična i prilično ukusna hrana.

Zdravosfera.com ocjena: 8/10


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju