Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Bolesti

Ishrana i Liječenje Iritabilnog Kolona


Ako patite od iritabilnog crijeva ovo bi mogao biti najkorisniji članak koji ćete pročitati. Na početku je bitno da naglasimo da se iritabilni kolon ne može izliječiti kompletno nego se liječenje svodi na umanjivanje simptoma. Međutim, ako ste jako disciplinirani i informirani što se tiče ishrane i lijekova, moguće je značajno umanjiti simptome i živjeti normalno.

Ishrana

Što se tiče ishrane kod iritabilnog kolona stvari su prilično individualne. Neke hrane smetaju jednoj osobi dok ih druga može jesti bez ikakvih problema. Ipak, postoje neke grupe hrane i pića koje bi svi koji boluju od iritabilnog crijeva trebali izbjegavati jer su okidači za stomačne probleme.

Hrane koje treba izbjegavati:

 • Hrana sa velikim udjelom šećera (kolači, gazirani sokovi i drugi slatki proizvodi)
 • Mliječni proizvodi
 • Alkohol
 • Prerađeni mesni proizvodi (kobasice, sušeno meso)
 • Premasna hrana
 • Jako začinjena hrana poput čilija
 • Hrana sa velikim udjelom netopivih vlakana (kukuruz, većina svježeg voća, sjemenke)

Iako voće može pridonijeti vodenastoj stolici ne savjetujemo vam da ga skroz izbacite jer ono je nezamjenjivo po pitanju vrijednih vitamina i antioksidansa. Jedite voće ali držite se voća kojeg ćete lakše probaviti poput jabuka ili banana. Ogulite kožu sa sveg voća jer koža sadrži najviše netopivih vlakana koja ne odgovaraju osobama sa iritabilnim crijevom.

Šta jesti ako imate iritabilno crijevo?

Napisat ćemo nekoliko hrana koje su spasioci kada imate loše dane:

 • Bijela riža (kuhana bijela riža vam neće dati proljev ni kad ste u najgorem stanju)
 • Pileća prsa (odličan izvor proteina za osobe sa iritabilnim kolonom)
 • Riba, kuhana ili pečena
 • Kuhana hrana poput raznih čorbi sa povrćem i mesom je OK sve dok nije premasna
 • Bijeli kruh (iako nije pretjerano zdrav) se tolerira prilično dobro
 • Tjestenina je većinom OK

Lijekovi, psihoterapija i druge metode

Lijekovi se sastoje od laksativa za iritabilni kolon sa zatvorom i lijekova protiv proljeva za drugi tip bolesti. Za iritabilno crijevo sa proljevom koriste se i antispazmodici koji umanjuju pokretljivost crijeva i grčeve.

Malene doze tricikličnih antidepresiva također mogu biti učinkovite kod iritabilnog crijeva. Druga vrsta antidepresiva (SSRI) je učinkovita ali znatno manje.

Psihoterapija je još jedna od metoda koje mogu pomoći oko simptoma iritabilnog kolona. Kognitivno-bihevioralna terapija i hipnoza su naročito učinkovite. Terapija vas uči kako se nositi sa simptomima, kako objasniti ljudima vaše stanje, kako lakše podnositi stres i kako pobjeći od negativnih misli. Većina pacijenata primjećuje da ako se osjeća bolje psihički, također ima i manje poteškoća sa stomakom.

Grupe podrške na kojima se okupljaju pacijenti sa istim problemom su također od velike pomoći jer se tako razmjenjuju iskustva o prehrani, hranama koje treba izbjegavati, lijekovima, te se dobiva određena emocionalna podrška kada znate da niste sami s tim problemom.

Mnogi pacijenti koriste i fizičku aktivnost da bi umanjili svoje simptome. Preporučuje se 30 minuta vježbe 5 puta sedmično.

Alternativna medicina

Zbog čestih nezadovoljavajućih rezultata sa konvencionalnom medicinom oko 50% pacijenata se okreće alternativnoj medicini.

Probiotici

probiotici za iritabilni kolonSudeći po raznim studijama probiotici su učinkoviti u liječenju iritabilnog crijeva. [1][2] Probiotici su dobre bakterije koje žive u našim crijevima i pomažu u razgradnji hrane koju unosimo. Bitno je uzimati što kvalitetniji probiotik sa nekoliko milijardi živih kultura jer veliki broj probiotika jednostavno nema dovoljno dobrih bakterija da bi napravio ikakav utjecaj na našu crijevnu floru. Neke od kvalitetnih marki su Theralac (popularan u Americi), Acidophilus Pearls, Flobian. Dobar probiotik se nalazi u kapsulama koje su otporne na želučanu kiselinu što omogućuje da što veći broj živih bakterija stigne u crijeva.

Prirodni (herbalni) suplementi

Pepermint ulje ili ulje metvice je učinkovito u smirivanju crijeva i smanjenju proljeva kod pacijenata sa iritabilnom crijevom. [3] Uzima se prije obroka ili sa obrokom u obliku kapsula koje pružaju zaštitu od želučane kiseline.

Povećavanje postotka topivih vlakana u prehrani također pomaže ublažiti simptome iritabilnog crijeva. [4] Netopiva vlakna nemaju takav efekt i mnogima pogoršavaju simptome. Idealan primjer hrane koja ima mnogo topivih vlakana je bijela riža.

U Americi su kao izvor topivih vlakana popularne kapsule sa psyllium ljuskom (biljka porijeklom iz Indije). Psyllium ima sposobnost da upije vodu i poveća svoj volumen i do 50 puta. Zato je uspješan u povećavanju volumena stolice te pomaže i kod proljeva i kod zatvora. Kod proljeva je uspješan iz očitog razloga što upija vodu i uvećava stolicu, a kod zatvora je uspješan jer veliki volumen stolice brže tjera sadržaj van i sprječava zadržavanje stolice. Ako uspijete naći ove kapsule kod nas nemojte oklijevati da ih kupite jer su dokazano učinkovite. Samo pripazite da popijete čašu vode kad ih uzimate. Uzimaju se sa obrocima.

Kalcij karbonat

Iako još nije istraživan u vezi sa sindromom iritabilnog crijeva, kalcij karbonat se pokazao kao čudotvoran lijek za mnoge koji pate od ove bolesti. Možda zvuči čudno da nešto jednostavno kao što je kalcij može toliko pomoći kod iritabilnog kolona ali vijest se proširila preko internetskih foruma i mnogi su doživjeli preporod i kunu se da im kalcij pomaže više od bilo kojeg drugog suplementa i lijeka.

Način na koji djeluje je nepoznat ali vjerovatno ima veze sa želučanom kiselinom. Možda neće pomoći svakome ali prilično je jeftin i sigurno ga vrijedi probati. Uzima se na početku svakog jela (oko pola grama kalcija ili manje). Važno je napomenuti da jedina varijanta kalcija koja pomaže je karbonat. Kalcij citrat može pogoršati simptome.

Preporučena dnevna doza kalcija je 1 gram, a maksimalna 2,5 grama. Pripazite da ne prelazite tu količinu.

Za kraj

Iritabilni kolon je bolest koja vas tjera da slušate svoje tijelo. Svaka od ovih metoda je vrijedna probavanja jer vas može dovesti bliže optimalnom zdravlju, a sve dok se držite prirodnih lijekova ne možete sebi naškoditi. Ako ste nedavno dijagnosticirani s ovom bolešću sačuvajte ovaj tekst, dobro ga proučite, primijenite i podijelite link sa svima kojima bi mogao biti koristan.


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju