Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Zanimljivo

Sklonost debljanju


S obzirom da pretilost postaje sve veći problem u mnogim zemljama, tako se i broj istraživanja u vezi s ovom pojavom povećava.

Nedavno je došlo do jednog jako zanimljivog otkrića u vezi sa problemom pretilosti. Naučnici sa “Karolinska” instituta u Švedskoj otkrili su da broj masnih stanica raste najbrže u tinejdžerskim godinama. [1] Kako vrijeme odmiče taj broj se stabilizira. U odraslim godinama broj stranica se ne mijenja. Jedino što se u odrasloj dobi mijenja je veličina masnih stanica.

debljina na stomakuTo znači da bi osobe koje su bile debele u tinejdžerskim godinama trebale biti sklonije debljanju u odraslim godinama jer imaju veći broj masnih stanica. Isto tako osobe koje su bile mršavije u mladosti teže dobivaju kilograme jer imaju manji broj masnih ćelija.

Ovo se može vidjeti i na pacijentima koji su imali operaciju smanjenja želuca. Iako gotovo svi nakon te operacije izgube veliki broj kilograma, broj njihovih masnih stanica ostaje isti (samo smanjenog volumena).

Ako spadate među one koji nikako da smršave, nemojte da vam ovo bude isprika. Još uvijek je moguće kontrolirati težinu dijetom i vježbom, samo što oni koji su bili pretili u tinejdžerskim godinama imaju malo teži posao.


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju