Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Fitnes

Kako Skinuti (Smršati) Stomak?


Pošto su trbušni mišići postali simbol seksipila ovo pitanje je danas jako često. Nažalost pitanje također pokazuje i neznanje o ljudskom tijelu. Ovaj članak je tu da razbije taj mit i da vam kaže da je nemoguće skinuti salo samo sa stomaka, ili bilo kojeg drugog dijela tijela zasebno.

Zašto?

Zato jer tijelo ne funkcionira tako. Kada dobivamo salo ono se raspoređuje po cijelom tijelu. Na nekim dijelovima se skladišti više, a na nekima manje (ovisno da li ste žena ili muškarac), ali uvijek se raspoređuje po cijelom tijelu. Tako je i kod mršavljenja. Kada mršavimo, gubimo salo sa svih dijelova tijela pomalo i ravnomjerno.

kako smrsati stomak

Šta se onda dešava ako radim trbušnjake?

Ako radite trbušnjake redovito, vaši trbušni mišići će narasti ali će biti sakriveni ispod sloja sala. Vježbanjem trbušnih mišića ne trošite salo oko stomaka nego samo izgrađujete tu grupu mišića.

Kako ću onda imati ravan stomak?

Ravan stomak sa istaknutim mišićima nije bez veze simbol privlačnosti jer “6-pack” na stomaku uvijek znači da je i ostatak tijela bez sala. Nećete nikada vidjeti nekoga sa ravnim stomakom, a da ima sala na drugim dijelovima tijela. Dalek je put do mišićavog stomaka.

Ako ste pretili, a želite ravan stomak, morat ćete skinuti salo sa cijelog tijela jer to je jedini način za skidanje sala (osim ako se ne želite podvrgnuti operativnom zahvatu – liposukciji).

Skidanje velike količine sala zahtjeva kompletnu promjenu načina života. Zahtjeva promjenu prehrane i redovitu vježbu. Reklame sa spravama i preparatima koji vam obećavaju mršavljenje na jednom dijelu tijela vas lažu. Kada mršavite, mršavite kompletno. Da je drugačije, naša tijela bi imala neke jako čudne oblike (npr. debele ruke sa uskim strukovima ili debele noge sa mršavim rukama).

Ako želite zaista smršaviti pročitajte ovaj detaljni vodič za mršavljenje.


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju