Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Prirodni Lijekovi

Đumbir kao prirodni lijek

Ginger


Đumbir (zingiber officinale) je poznata ljekovita biljka koja se također koristi i kao delikatesa i začin. Potječe sa juga Kine odakle se proširio na ostatak svijeta. Biljka može narasti do 1 metar visine. Većina njegovih ljekovitih svojstava se nalazi u mesnatom korijenu.

djumbir korijenĐumbir je biljka koja se koristi za liječenje cijelog niza različitih bolesti. U ovom tekstu ćete saznati za koje upotrebe je dokazano učinkovit, a za koje nije.

Djeluje protiv mučnine

Najdetaljnije istražena dobrobit đumbira je to da sprječava jutarnju mučninu kod trudnica, morsku bolest, povraćanje i mučninu pri vožnji. [1][2] Često ga koriste piloti početnici koji imaju problema sa mučninom. U svrhu praktičnosti se može naći i u kapsulama. Đumbir također odlično djeluje i protiv vrtoglavice, te mučnine izazvane kemoterapijom.

Za upotrebu protiv mučnine je dovoljno 0,5 do 1 gram đumbira u kapsulama ili piti čaj od đumbira.

Pomaže kod artritisa i reume

Artritis je kronična upala zglobova koja nastaje najčešće u zrelijoj dobi. Može biti vrlo bolna i teška bolest, ovisno o stepenu upale i uspješnosti liječenja. U jednoj znanstvenoj studiji na 260 osoba sa osteo-artritisom i boli u koljenu, đumbir se pokazao kao učinkovit lijek za smanjivanje boli. [3] Čak 63% osoba su doživjele poboljšanje simptoma nakon korištenja đumbira.

S obzirom da se kod ove bolesti koriste steroidni lijekovi koji mogu ostaviti loše posljedice na naše tijelo, svaka alternativa je dobrodošla. Tri biljna lijeka koja su najbolja za artritis su đumbir, kurkuma i kopriva.

Prirodni lijek protiv menstrualnih bolova

Još jedna dobrobit đumbira koja ima mnogo naučnih dokaza iza sebe je olakšavanje menstrualnih tegoba ženama. U jednoj naučnoj studiji iz Irana rađenoj 2013. godine, čak 82% žena koje su koristile kapsule sa đumbirom u prva 3 dana menstrualnog ciklusa su doživjele olakšanje ili potpuni prestanak menstrualnih bolova. [4]

Upotrebe za koje nema dovoljno naučnih dokaza

Đumbir se koristi i za povećanje apetita, protiv prehlade i gripe, protiv proljeva, protiv infekcija respiratornog trakta, boli u prsima i leđima, za cirkulaciju, protiv migrena i glavobolja i za olakšavanje boli u mišićima nakon vježbe. Međutim, prema stavu Nacionalne biblioteke medicine u SAD-u nema dovoljno dokaza da je đumbir učinkovit za ove svrhe.

Neželjene posljedice đumbira, nuspojave?

caj od djumbiraĐumbir je prilično siguran prirodni lijek i ima jako malo negativnih posljedica. Jedine osobe kojima se ne preporučuje da ga uzimaju su osobe koje imaju žučni kamenac (jer đumbir potiče proizvodnju žuči), i osobe koje uzimaju lijekove za rastanjivanje krvi. Kod nekih osoba đumbir može prouzrokovati žgaravicu. Đumbir je djelotvoran u sitnim količinama od par grama. Da biste izbjegli neželjene posljedice nemojte konzumirati više od 5 grama dnevno. Čaj ima manje neželjenih posljedica od đumbira u prahu.

Krajnja poruka

Đumbir je odličan prirodni, alternativni lijek za mučninu, artritis i menstrualne bolove. Koristi se za liječenje mnogih drugih bolesti, ali za ove tri je najučinkovitiji i najdetaljnije testiran.

S obzirom da djeluje protiv-upalno, te sadrži brojne supstance koje podržavaju zdravlje, neće vam škoditi da ga pijete s vremena na vrijeme makar u vidu čaja za generalno zdravlje i vitalnost. Svaka kuća bi trebala imati đumbir jer pored zdravstvenog značaja koristan je i kao začin.


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju