Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Prirodni Lijekovi

Ljekovitost koprive


O koprivi (žari) je napisano na stotine tekstova i hvalospjeva ali rijetki su oni koji su se pozabavili pravom istinom i potkrijepili svoje tekstove znanstvenim studijama. Ovaj članak će učiniti baš to.

Ako vas zanima za šta je kopriva zaista dobra i ljekovita, a za šta nije, nastavite čitati.

Rješava probleme s mokrenjem i prostatom

Problemi s prostatom i mokrenjem su gotovo neizbježna posljedica starenja kod muškaraca.

kopriva - zaraNepotpuno mokrenje, slab mlaz, učestalo mokrenje i buđenje po nekoliko puta u noći su simptomi koji vas mogu izbaciti iz takta. Srećom, ovi simptomi se mogu uspješno liječiti prirodnim lijekovima poput koprive.

U jednoj prilično opširnoj studiji sa medicinskog univerziteta u Teheranu kopriva se pokazala učinkovitom u smanjenju simptoma koji nastaju sa uvećanom prostatom. Čak 81% učesnika je doživjelo poboljšanje stanja. Kopriva nije imala utjecaj na veličinu prostate ali problemi sa nepotpunim mokrenjem su se drastično popravili. [1] Utjecaj na zdravlje prostate i poboljšanje nepotpunog mokrenja je najpoznatija dobrobit koprive.

Početna proučavanja također upućuju na to da bi žara mogla djelovati i protiv raka prostate. [2]

Pomaže kod artritisa

Za liječenje artritisa se koriste većinom tzv. steroidni lijekovi koji jesu učinkoviti ali sa sobom nose i neke neželjene posljedice. Ako želite liječiti artritis prirodnim putem, dva biljna lijeka će vam biti od koristi, kurkuma i kopriva.

Ekstrakti lista koprive u kapsulama su priznati kao dodatna terapija za artritis u Njemačkoj, gdje imaju prilično dugu tradiciju korištenja. [3] Ovi ekstrakti dolaze u pilulama, ali se žara može koristiti i direktno na mjesto gdje se nalazi bol. [4] Ekstrakt žare pomaže da se smanji upala kod autoimunih bolesti kakva je artritis.

Za dijabetičare

Ekstrakt koprivinog lista može pomoći i osobama koje imaju dijabetes tip 2 i koje uzimaju inzulin. U jednoj naučnoj studiji je ekstrakt žare poboljšao kontrolu šećera u krvi kod osoba koje pate od dijabetesa te smanjio razinu šećera u krvi. [5] Napominjemo da je ovo svojstvo tek u početnim proučavanjima.

biljka kopriva

Alergijski rinitis – sezonske alergije

S obzirom da žara ima i protiv-upalna svojstva, proučavana je i u vezi sa alergijskim rinitisom ili upalom nosne sluznice. Radi se o najčešćoj alergijskoj bolesti koja muči milione ljudi diljem svijeta. Iako nije po tome poznata, početne studije pokazuju da žara ima potencijal da pomogne osobama koje pate od alergijskog rinitisa. [6]

Za šta se još koristi kopriva?

Žara nije samo prirodni lijek nego i namirnica s kojom se mogu spravljati mnoga ukusna jela. Jako je bogata vitaminima A i K, te mineralima kao što je kalcij, magnezij, mangan i željezo. Kod nas se jede najviše zbog sprječavanja anemije, iako za tu svrhu ima i boljih namirnica koje su bogatije željezom, kao npr. špinat.

U narodu se često koristi i protiv proljeva, astme, gubitka kose i krvarenja u nosu, ali nema nekih čvrstih naučnih dokaza za ove upotrebe pa vam ih ne možemo ni preporučiti.

Najveći značaj koprive je u tome što djeluje protiv-upalno, pospješuje mokrenje, pomaže kod artritisa i jako je hranjiva biljka s kojom se mogu spravljati razna jela.


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju