Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Ishrana, Savjeti

Kako smanjiti apetit?


Na internetu postoji mnogo savjeta o tome kako smanjiti apetit, međutim mnogi od tih savjeta nisu pretjerano korisni. Zato smo za vas probrali samo one koji zapravo rade.

Neki od savjeta koji NE funkcioniraju ili su čak smiješni su:

  • gledanje gadnih, odvratnih slika tako da izgubite želju za jelom (savjet koji je možda koristan privremeno, ali nakon 3 minute ćete opet biti gladni, a i ukućani bi vas mogli čudno gledati ako radite nešto ovakvo samo da bi smršali)
  • mirisanje trulih ili smrdljivih stvari (još jedan savjet koji ne možete primjenjivati vječno jer nit je ugodan niti praktičan)
  • mirisanje vanilije bi navodno trebalo prevariti vaš mozak da misli da ste siti ali također nema dokaza da je ovo istina

Koje stvari funkcioniraju za smanjenje apetita?

Ako primijenite barem pola sljedećih savjeta na svoj život, skinut ćete nekoliko kilograma:

1. Jedite više svježe biljne hrane

Voće i povrće je bogato vlaknima i za svoju zapreminu ima relativno malo kalorija. Vlakna iz ovakvih hrana doprinose osjećaju sitosti. Povrće koje spada u ultra-laku kategoriju po kalorijama je: špinat, blitva (i sve ostalo lisnato povrće), mrkva, brokule i šparoge. Voće sadrži šećer pa zato ne treba pretjerivati s njim, ali postoje i voćke koje su jako lagane kalorijski kao na primjer: šljive, naranče ili jagode.

apetit - kako smrsaviti

2. Pijenje vode prije jela

Ako pokušate otjerati glad vodom neće vam mnogo pomoći jer čista voda brzo prolazi kroz probavni trakt iz razloga što nema nikakve hranjive materije za probavljanje. Desetak minuta kasnije ćete opet biti gladni. Ali pijenje vode prije jela pomaže i ima nekoliko znanstvenih dokaza iza sebe. [1]

3. Jedite sporije

Razlog za ovaj savjet je jednostavan. Našem tijelu je potrebno otprilike 20 minuta da u potpunosti “shvati” da je sito. Ako jedemo brzo, signal da smo siti će uvijek doći prekasno. Jedan zanimljiv način da usporite s jedenjem je da koristite manju kašiku.

4. Proteini

pileca prsa proteiniPostoji nekoliko naučnih studija koje pokazuju da proteini smanjuju apetit. [2] Preporučuje se da vam trećina kalorija dolazi iz proteina ako želite smršaviti.

Tri hrane koje su naročito bogate proteinima, a siromašne kalorijama su: pileća prsa, riba i posni sir.

5. Psihologija

Negativni osjećaji utječu različito na ljude. Neke osobe izgube apetit, a neke dobiju pretjeranu želju za hranom. Nastojte izbjegavati napetost, samoću i dosadu jer to su mnogim osobama glavni uzroci prejedanja.

6. Spavajte dovoljno

Postoje dokazi da nedostatak sna može uzrokovati prejedanje i pretilost. [3] Nedostatak spavanja je također povezan i sa dijabetesom.

7. Birajte kakvu hranu jesti

Pregledajte listu hrana za mršavljenje sa faktorima sitosti za svaku hranu. Ključ mršavljenja nije u izgladnjivanju nego u jedenju kalorijski praznih hrana koje ipak napune vaš stomak i čine vas sitim.

8. Kofein (kafa) i zeleni čaj

Postoji par naučnih studija koje pokazuju da i kofein i zeleni čaj mogu smanjiti vaš apetit. [4] Pored toga ova pića imaju i zdravstvene prednosti, naročito zeleni čaj.


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju