Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Savjeti

Jačanje Imuniteta


Imunitet je složen sistem zaštite našeg tijela od štetnih vanjskih utjecaja (bakterija, virusa i parazita). Slaba i jednolična prehrana ga može oslabiti. Zato je važno da mu pružite sve potrebne vitamine i minerale da uredno odrađuje svoj posao. Ako ste se ikad zapitali koji su to nutrijenti najvažniji za imunitet, čitajte dalje.

Cink

tablete cinka za imunitetAko je vaš imunitet slab moguće je da vam fali cinka. Ovaj mineral je jedan od najvažnijih nutrijenata za normalno funkcioniranje imunološkog sistema. Dokazano je da uzimanjem tableta cinka ili hrana bogatih cinkom možete skratiti trajanje prehlade ako se sjetite da ih uzmete u roku od 24 sata od nastanka prehlade. [1]

Hrane bogate cinkom su: kamenice, pileća i teleća jetrica, svinjetina, junetina, sjemenke bundeve i sezama i orašasti plodovi.

Ako se odlučite na kupovinu tableta cinka, pazite da ne pretjerate sa unosom jer previše cinka može imati isti učinak na tijelo kao i nedostatak cinka, a to je oslabljen imunitet. Iako neke tablete sadrže i do 50mg cinka, 25mg dnevno je sasvim dovoljno i nema potrebe da riskirate jer više ne znači uvijek i bolje.

Vitamin C

Vitamin C je još jedan nutrijent koji ima važnu ulogu u imunološkom sistemu. [2] Poznato je da tokom infekcije tijelo ubrzano troši zalihe vitamina C. Također je poznato da leukociti (krvna zrnca imunološkog sistema) sadrže velike količine ovog vitamina.

Vitamin D

Nazvan „sunčev vitamin“ jer se proizvodi u koži kad je izložena sunčevoj svjetlosti, vitamin D je jedan od mogućih razloga zašto je gripa mnogo češća zimi nego ljeti. Doktori su i prije otkrića vitamina D znali da se pacijenti s tuberkulozom brže oporavljaju kada se izlažu vanjskoj svjetlosti. Ta terapija se koristila sve do pojave antibiotika.

Izvori ovog vitamina su rijetki. Ima ga u malim količinama u ribi, telećoj jetrici i žumanjku jajeta. Najlakši način za obnoviti zalihe je da se izlažete suncu. Svjetlost koja ulazi u kuću nije dovoljna za proizvodnju vitamina D.

smiješni strip

Izvor: Chattanooga Times Free Press

Vježba

Umjerena vježba pojačava otpornost organizma na bakterijske i virusne infekcije. [3] Pod umjerenom vježbom se podrazumijevaju aktivnosti poput vožnje biciklom, 30 minutnih šetnji ili odlaska u teretanu 3 puta sedmično.

Ako se inače ne krećete mnogo, važno je krenuti sitnim koracima jer preteški tjelesni napori mogu oslabiti imunitet. Poznato je na primjer da se maratonci muče sa problemom slabog imuniteta zato što izlažu svoje tijelo ogromnim naporima.

Probiotici

Probiotici su „dobre bakterije“ koje žive u našim crijevima. Nalaze se u fermentiranim hranama poput jogurta i kiselog kupusa. Djeluju povoljno na naš imunitet smanjujući rizik od infekcija respiratornog trakta i raznih alergija. [4] Djeca koja redovno uzimaju probiotike su otpornija na prehlade i gripu. [5]

Pored jogurta i kiselog kupusa mogu se uzimati i u kapsulama koje možete kupiti u apoteci.

Zaključak

kupine, maline i borovnicaZa jak imunitet nije dovoljno da se fokusirate samo na jednu stvar ili na jedan čudotvorni napitak ili recept. Dobar imunitet je rezultat raznovrsne prehrane jer u njemu igraju ulogu brojne hranjive tvari. Pored gore navedenih tu su i vitamin E i selenij. Iako su nedostaci ova dva nutrijenta rijetki, morali smo ih spomenuti jer oni također imaju važnu funkciju u našem imunološkom sistemu. Svi navedeni vitamini i minerali se lako mogu pokriti unosom raznovrsnog voća i povrća. Za vitamin C je bitno da voće ili povrće bude svježe jer on se u velikom postotku gubi kuhanjem.


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju