Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Prirodni Lijekovi

Ginseng


Ginseng je ljekovita biljka čiji se korijen koristi već stoljećima za razne probleme od erektilne disfunkcije do slabe koncentracije. U ovom članku ćemo govoriti o azijskom (Panax) ginsengu. Postoje još američki i sibirski ginseng koji imaju drugačija djelovanja od azijskog.

Dobrobiti za zdravlje

U sljedećih nekoliko paragrafa ćemo navesti sve bolesti i stanja koja ginseng navodno liječi. Svrstat ćemo ih u tri kategorije: dokazano učinkovit, moguće učinkovit i neučinkovit.

Za što je ginseng dokazano učinkovit?

Američka baza prirodnih lijekova ocijenila je ginseng učinkovitim za sljedeće:

Inteligencija i memorija

Uzimanje azijskog ginsenga oralno može poboljšati apstraktno razmišljanje i matematičke sposobnosti. [1] Ginseng također poboljšava mentalne sposobnosti kod osoba koje pate od Alzheimerove bolesti. [2] Ginseng poboljšava memoriju samo u kombinaciji sa ekstraktom ginkgo lista.

Dijabetes

Postoje neki dokazi da ginseng može smanjiti razine šećera u krvi kod pacijenata sa dijabetesom (tip 2). [3]

Muška potencija – erektilna disfunkcija

U jednoj studiji vezanoj za erektilnu disfunkciju 66,6% muškaraca je nakon uzimanja ginsenga 3 puta dnevno prijavilo jače erekcije. [4][5] U placebo skupini nije bilo poboljšanja. Azijski ginseng predstavlja prirodnu alternativu za liječenje erektilne disfunkcije.

ginseng pojačava libido

Obećavajući rezultati za sljedeće bolesti

Za sljedeća stanja ginseng nema nekih čvrstih dokaza ali manje studije ukazuju na to da bi mogao biti učinkovit.

Bronhitis i prehlade

Ginseng bi mogao biti učinkovit u ubijanju bakterija kod plućnih infekcija. Također postoje neki dokazi da može spriječiti dobivanje gripe i prehlade ako se uzima redovito.

Rak želuca, pluća, jetre, jajnika i kože

Preliminarne studije pokazuju da bi ginseng mogao umanjiti rizik od navedenih rakova.

Neka istraživanja pokazuju da bi ginseng mogao biti učinkovit i za smanjenje uvećane prostate [6] i za rast kose [7] ali potrebno je više studija za konačan zaključak.

Ginseng NIJE učinkovit za: poboljšavanje atletskih performansi, poboljšanje raspoloženja, noćno znojenje u menopauzi (iako bi mogao biti učinkovit protiv umora, nesanice i depresije kod žena u menopauzi).

Sigurnost?

korijen ginsengaNe preporučuje se uzimanje ginsenga duže od 3 mjeseca zbog određenih hormonalnih promjena koje uzrokuje. Ako ga želite uzimati dugotrajno, najbolje je da nakon 3 mjeseca pauzirate jedan mjesec pa nastavite.

Ginseng se također ne preporučuje trudnicama, dojiljama i maloj djeci.

Rijetki neželjeni efekti uključuju: nesanicu, ubrzan rad srca, glavobolju, gubitak apetita, proljev, osip, svrbež, vrtoglavicu i promjene u raspoloženju.

Dijabetičari: ako koristite lijekove za snižavanje šećera u krvi nemojte koristiti ginseng zajedno sa njima jer ginseng također snižava šećer u krvi pa bi šećer mogao pasti na preniske razine. Pratite šećer u krvi pažljivo ako koristite ginseng za dijabetes.

Kolike doze se uzimaju?

Za dijabetes se uzima 200mg ginsenga dnevno.

Za mušku potenciju se uzima 900mg tri puta dnevno.

Zaključak

Iako je potpuno prirodan, ginseng je jedan jako potentan lijek koji utječe na mnoge mehanizme u tijelu. Zato preporučujemo da se konsultirate sa svojim liječnikom prije uzimanja, pogotovo ako već imate neku bolest poput dijabetesa ili srčanih problema.

Ginseng može povećati vaš libido, mentalne sposobnosti i aktivnost vašeg imunološkog sistema. Najčešće ga uzimaju osobe srednje i zrele dobi.

Azijski ginseng o kojem smo pričali se može naći i pod imenima Panax, kineski, korejski, japanski ili crveni ginseng.


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju