Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

I, Zanimljivo

Soda bikarbona NE liječi rak


Nedavno je po domaćim internet portalima kružila vijest o tome kako soda bikarbona liječi rak. Naslov teksta je bio senzacionalan “Soda bikarbona, najveći neprijatelj farmaceutske industrije”, a izvor je internet stranica o teorijama zavjere NoviSvjetskiPoredak. Možda je logično da ignorišemo ovakve stvari ili im se nasmijemo ali vijest je podijeljena nekoliko hiljada puta preko Facebooka što ipak zahtjeva jedan osvrt, jer očito mnogi vjeruju u ovakve stvari.

Soda-bikarbona

U tom tekstu je naveden cijeli niz pogrešnih i polu-tačnih informacija, a širenje ovakvih informacija može biti opasno. Također daje lažnu nadu ljudima koji se muče s teškim bolestima, što je krajnje neuljudno.

Zašto soda bikarbona nema veze s rakom?

Ova vijest se nije proširila samo na domaćim portalima nego i na mnogim drugim stranicama u svijetu, a za sve je zaslužan talijanski pseudoznanstvenik Dr. Tullio Simoncini koji je nakon nekoliko godina srećom izgubio svoju medicinsku dozvolu te je izbačen iz Italijanske Medicinske Asocijacije zbog prevare.

Ova laž je bila toliko moćna da je Američko Društvo Za Rak (cancer.org) moralo izbaciti posebni proglas u kojem objašnjava da se radi o potpuno netačnim i opasnim informacijama. [1] Prvih nekoliko rečenica njihove izjave:

Dostupni naučni dokazi ne podržavaju tvrdnje da je rak uzrokovan infekcijom s tipom gljivice po imenu Candida Albicans. Naučni dokazi također ne podržavaju ideju da soda bikarbona funkcionira kao tretman za bilo koji oblik raka ili da liječi gljivične infekcije. Postoje međutim opširni dokazi da su ove tvrdnje pogrešne. Iako je soda bikarbona sigurna kada se koristi u ispravnim količinama i prema uputama za konvencionalno liječenje, visoke doze mogu prouzrokovati ozbiljne probleme ili čak smrt.

Zdrav razum

Prve dvije rečenice teksta “Soda bikarbona, najveći neprijatelj farmaceutske industrije” su toliko krcate lažima da ih moramo razložiti na proste faktore. Tekst počinje ovako:

“Rak je kiselina, posebno mliječna kiselina koja je otpadni produkt gljivica i plijesni i živi u okruženju s vrlo malo kisika. Ukoliko se do kancerogenih stanica dovede što više molekula kisika one ugibaju. Soda bikarbona, neprijatelj svake farmaceutske industrije.”

“rak je kiselina”

Pogrešno. Rak je nekontroliran i neprirodan rast malignih stanica.

“posebno mliječna kiselina koja je otpadni produkt gljivica i plijesni i živi u okruženju s vrlo malo kisika”

Rak nema veze s gljivicama niti mliječnom kiselinom. Najčešći uzroci raka su: kemikalije poput onih u cigaretama, alkoholu ili kemikalije poput azbesta ili benzena, loša prehrana, infekcije virusima i bakterijama, radijacija i genetska sklonost.

“Ukoliko se do kancerogenih stanica dovede što više molekula kisika one ugibaju.”

Stanice raka kao i ostale stanice u tijelu žive uz pomoć kisika. Terapija kisikom je još jedna laž za koju je Američko Društvo Za Rak moralo napisati posebnu izjavu. [2]

Prave upotrebe sode bikarbone

Soda bikarbona može biti korisna osobama koje imaju problema sa žgaravicom jer neutralizira želučanu kiselinu. [3] Također je doktori nekad koriste intravenozno u slučajevima jako povišene kiselosti krvi. [4] Ponekad se koristi i kao pasta razrijeđena s vodom za ubode i ugrize insekata.


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju