Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Ishrana

Da li je pivo zdravo?


Kada sebi uzimate pivo vjerojatno vam je najvažnije da je hladno i ukusno, ali jeste li ikada razmišljali o tome da li je pivo zdravo?

Za one koji ne vole čitati, kratak i možda neočekivan odgovor je DA, ali u manjim količinama od 1-2 piva dnevno i NE u većim količinama, tj. kod kroničnog opijanja.

Kronično opijanje nije zdravo prvenstveno za jetru, za što postoje i opširni dokazi. [1] Alkoholizam je loš i za mozak i tzv. radnu memoriju. [2][3] On također povećava rizik za nekoliko vrsta raka, a igra ulogu i kod mnogih drugih bolesti. [4] Prema znanstvenim istraživanjima alkoholizam je povezan sa čak 3,8% svih smrtnih slučajeva globalno. [5]

Hranjivi podaci za prosječno pivo od 0,33l

Pivo se inače pravi od vode i fermentiranih žitarica poput ječma. Najčešće sadrži od 4 do 6% alkohola iako postoje i mnogo jača piva.

pivoKalorije: 146kcal

Vitamini:

Vitamin B2: 0.1mg (3% dnevnih potreba)
Vitamin B3: 1.4mg (7%)
Vitamin B6: 0.1 mg (6%)
Folna kiselina: 21.2mcg (5%)

Minerali:

Magnezij: 17.7mg (4%)
Fosfor: 42.5mg (4%)
Kalij: 74.3mg (2%)
Selenij: 1.4mcg (2%)

Kao što vidite pivo sadrži nekoliko vitamina i minerala. Ne tako obilno, ali nije ni siromašno.

Protiv bubrežnog kamenca

Barem dvije opširne studije su pokazale da konzumacija piva smanjuje rizik za stvaranje kamenca i pijeska u bubregu, a ovaj učinak se ne dešava samo zbog povećanog unosa tekućine nego baš zbog toga što se radi o pivu. [6][7] U jednoj studiji je vino smanjilo rizik za stvaranje kamenca za 59%, pivo za 40%, a kafa za samo 9%. Neka pića nisu uopće imala utjecaja.

Pivski trbuh

pivski trbuhSvi smo čuli za ovaj “fenomen”, ali pivo nije nužni krivac za to. Ovaj mit se proširio kroz medije i ostao u narodu ali činjenica je da ne postoji nijedna posebna supstanca u pivu koja bi prouzrokovala taj čuveni pivski trbuh. Teorija je da pivo navodno širi zidove stomaka jer “nadima”, ali to nije istina. Hrana i tekućina koju pijemo prolazi kroz naš želudac i crijeva. Naš stomak nije samo obični spremnik koji se širi nego grupa od nekoliko različitih organa od kojih svaki ima svoju funkciju. Ako bi postojao “pivski trbuh” onda bi morao postojati i trbuh vezan za sva gazirana ili fermentirana pića.

Naš trbuh najčešće širi obično salo. Ako dobijete veliki trbuh, dobili ste ga vjerojatno od prevelikog unosa kalorija i slabe aktivnosti. Trbuh može nastati pijenjem mnogo piva ali jedino iz razloga što tako unosite višak kalorija, a ne zbog toga što vas pivo nadima. Također treba spomenuti i da se uz pivo često pojede mnogo hrane jer alkohol dokazano spušta inhibicije i pojačava apetit. [8][9]

Pet malih piva ima preko 700 kalorija. Ako uz to pojedete još pokoju grickalicu, već ste na 1000 kalorija (što je ekvivalent dva prosječna ručka) i eto vam razloga za trbuh.

Za kraj

Kao i kod većine stvari u životu i ovdje je umjerenost ključ. Pored dobrobiti piva za zdravlje bubrega, umjerena konzumacija ovog pića bi mogla biti dobra i za srce i krvožilni sistem. [10]

Ne preporučuje se da pijete više od 21 pića sedmično jer tada dobrobiti piva i alkohola polako prelaze u štetne posljedice koje postaju sve štetnije sa većom konzumacijom.


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju