Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Bolesti

Zatvor (opstipacija)


Opstipacija, lijena crijeva ili zatvor, problem je sa mnogo naziva koji muči mnogo ljudi. Po statistikama otprilike svaka deseta osoba ima probleme sa neredovitim pražnjenjem crijeva. Opstipaciju je bitno izliječiti ne samo zbog boli i živciranja koje proizvodi nego iz razloga što bi se otpadne tvari u tijelu trebale zadržavati što kraće. Srećom postoji mnogo načina za izliječiti zatvor.

Uzroci tvrde stolice

Uzroci zatvora većinom nisu opasni i posljedica su blagog nemara po sopstveno zdravlje ili određenih promjena u tijelu. Neki od tih uzroka su:

konstipacija

  • Nedovoljan unos vlakana kroz prehranu (iz voća i povrća)
  • Nedovoljan unos vode
  • Posljedica određenih lijekova (diuretici, antidepresivi, antihistaminici, antispazmotici)
  • Smanjena funkcija štitne žlijezde
  • Iritabilno crijevo (ako je zatvor popraćen grčevima i vjetrovima)
  • Trudnoća
  • Smanjena fizička aktivnost
  • Neki suplementi željeza i kalcija
  • Zadržavanje stolice iz lijenosti ili straha od boli
  • U rijetkim slučajevima, rak debelog crijeva

6 prirodnih lijekova protiv zatvora

Doktori će vam za zatvor najčešće propisati laksative koji jesu učinkoviti ali mi ćemo u ovom tekstu opisati neke „alternativne“ načine za liječenje konstipacije.

Magnezij

Magnezij je mineral koji opušta cijelo tijelo, od mišića do probavnog trakta. Većina osoba koje probaju magnezij primijetit će mekše i učestalije stolice. [1] Pošto mnoge osobe imaju manjak magnezija u prehrani, suplementacija magnezijevim tabletama će vam biti od dvostruke koristi.

Ako ne želite uzimati tablete zbog skupoće ili bilo kojeg drugog razloga, onda možete povećati unos hrana bogatih magnezijem kao što su: bademi, kikiriki, špinat ili banane. Mineralne vode koje se reklamiraju kao sredstva za „odčepljivanje“ funkcioniraju baš zbog toga što sadrže mnogo magnezija.

Vlakna

Jedan od najčešćih uzroka konstipacije je prehrana puna prerađene hrane koja je siromašna vlaknima. Sendviči, hrenovke, salame, slatkiši, sir, sladoled , grickalice i tjestenina sigurno će zatvoriti vaš stomak. Da biste riješili problem, dodajte svojoj prehrani mnogo svježeg voća i povrća. [2]

voće protiv opstipacije

Primjeri voća i povrća sa najvećim udjelom vlakana su: jabuke, naranče, mrkva, brokule, kupus, kelj, jagode, borovnica, grožđe, špinat, grah, maline, kruške, šljive. Ne morate čak ni pamtiti ova imena jer bilo koje svježe voće i povrće ima barem 3 puta više vlakana nego tjestenina ili sendvič.

Tekućina

Povećan unos tekućine zajedno sa vlaknima iz voća i povrća pojačava učinak vlakana protiv zatvora. [3] Premalen unos tekućine može prouzrokovati zatvor. [4]

Probiotici

Probiotici su dobre bakterije koje žive u našim crijevima. Iako su poznatije po sprječavanju proljeva, ove bakterije pomažu i kod zatvora. [5] [6] Zaslužne su za regularnu probavu i istjerivanje štetnih bakterija koje proizvode toksine. Važno je napomenuti da nisu svi probiotici isti. Neki imaju milione, a neki milijarde dobrih bakterija. Probiotici se nalaze u jogurtu.

Sorbitol

protiv tvrde stoliceSorbitol je vrsta alkoholnog šećera koju mogu konzumirati i dijabetičari jer ne zahtjeva lučenje inzulina. U crijevima se prerađuje jako sporo i dospijeva u debelo crijevo najčešće napola prerađen zbog čega dovodi do mekših stolica. [7] Koristi se kao zaslađivač u mnogim žvakaćim gumama i drugim proizvodima.

Nalazi se prirodno u voću poput jabuka, krušaka, breskvi i šljiva. Ne preporučuje se onima koji imaju iritabilno crijevo.

Fizička aktivnost

Iako ima konfliktne rezultate iz studija (neke kažu da pomaže, neke da ne) ipak smo odlučili navesti vježbu kao metodu liječenja zatvora. [8] Osobe koje provode mnogo vremena sjedeći, a pate od zatvora, mogle bi profitirati vježbom od 30 minuta dnevno.

Za kraj

Ovih šest načina za liječenje zatvora su poredani otprilike po učinkovitosti. Vlakna i magnezij su najučinkovitiji i najčešće su dovoljni da izliječe opstipaciju ako ih uvedete u svoju svakodnevnu prehranu. Od voća se naročito preporučuju šljive i jabuke jer pored mnogo vlakana sadrže i sorbitol.


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju