Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Fitnes, I, Suplementi

Proteini – Whey


Whey protein je jedan od najkvalitetnijih proteina za ljudsko tijelo. Nastaje kao nusprodukt proizvodnje sira. Radi se o istom proteinu koji se nalazi u surutki.

Surutka je u svojoj originalnoj formi tekućina koja sadrži manje od 1% proteina i preko 93% vode. Nakon nekoliko stupnjeva obrade sirutka može biti rafinirana tako da se gotovo sva pretvori u proteine tj. bjelančevine. Sva voda iz nje se isuši i ostaje prah koji se pakuje i prodaje kao whey.

proteini whey

Prednosti

Iako je učinkovit za svoju osnovnu namjenu, whey nije nikakva čudesna supstanca koja će vam pomoći da za mjesec dana postanete nabildani. Takva supstanca i ne postoji. Whey se koristi da bi se na praktičan način povećao dnevni unos proteina jer povećan unos proteina pospješuje rast mišića.

Njegove prednosti nad drugim vrstama proteina su to što se jako brzo apsorbira u crijevima i to što je kompletan protein (sadrži sve aminokiseline potrebne našem tijelu).

Bez treninga whey vam neće pomoći u dobivanju mišićne mase.

Kako i kada uzimati proteine?

Najbolje vrijeme za uzimanje proteina je prije ili odmah poslije vježbe. [1][2] Preporučuje se da zajedno s proteinima unesete i malo ugljikohidrata (npr. banana ili nešto slatko). Napominjemo da vrijeme unosa proteina nije toliko bitno koliko količina unosa, tj. bolje će proći osoba koja uzima 150 grama proteina dnevno i ne pazi kada ih uzima nego osoba koja uzima 100 grama i pazi da ih uzima prije ili poslije treninga ili pred spavanje.

Preporučeni dnevni unos proteina za osobe koje ne treniraju je 0,8 grama po kilogramu težine. Te brojke se povećavaju za osobe koje vježbaju svakodnevno. Njima se preporučuje oko 1,8 grama proteina po kg težine. [3] To znači da bi muškarac od 80kg koji trenira trebao unositi 80×1,8=144 grama proteina dnevno.

Naravno ove brojke ne trebaju dolaziti sve od whey proteina. Ako se hranite ispravno i unosite meso svakodnevno onda vec unosite od 70 do 100 grama proteina na dan kroz ishranu. Izračunajte koliko je potrebno za vašu kilažu i nadoknadite ostatak sa whey-om.

Može li whey biti štetan po zdravlje?

Whey protein je jedan od najsigurnijih suplemenata za bodybuilding jer radi se o običnom koncentratu proteina (bjelančevina). Proteini se nalaze u mnogim hranama koje jedemo svakodnevno. Nalaze se u svim vrstama mesa, u jajima, mlijeku pa čak i u kruhu. Osobe koje upozoravaju na štetnost proteina ne znaju o čemu govore jer i one same unose proteine svaki dan. Bez proteina bi ljudsko tijelo umrlo jer gotovo svaki dio tijela je građen od njih, a osobito mišići.

Umjesto whey proteina možete unositi jaja ili pileća prsa. Sasvim je svejedno. Whey se koristi zato što se jako brzo apsorbira u crijevima i zato što je jako praktičan za unijeti.

Bez obzira na rečeno, trebali biste uvijek birati poznatije brendove kada kupujete whey čisto zato što imaju rigoroznije standarde sigurnosti i kvalitete proizvoda.

Jedini način na koji whey može biti štetan je ako unosite jako velike količine proteina dnevno, a da pritom pijete premalo tekućine. Tako opterećujete bubrege i riskirate da dobijete kamenac. Naravno, sve dok pijete dovoljno tekućine svaki dan, nemate razloga za brigu. Ako se pitate koliko je to “dovoljno”, promatrajte boju urina. Sve dok je mokraća bistra, niste dehidrirani. Što je tamnija to su veće šanse da ste dehidrirani.


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju