Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Bolesti, I

Prevencija i izbacivanje bubrežnog kamenca


Ako ste ikada imali kamen u bubregu onda je to iskustvo sasvim sigurno ostalo urezano u vaše pamćenje. Bol može biti nepodnošljiva, dolazeći u valovima sve dok maleni kamen ne prođe kroz vaš urinarni trakt i izađe van tijela.

kamenac iz bubregaZa mnoge osobe, kamenac u bubregu nije stvar koja se desi jednom. Kamenac i pijesak se znaju vraćati. Srećom sprječavanje kamena u bubregu nije tako komplicirana stvar i svako se uz malo truda i informiranja može pobrinuti da mu se više nikada ne desi novo bolno iskustvo.

Pijesak i kamenac u bubregu se stvaraju kada određene supstance u urinu postanu previše koncentrirane i formiraju kristale. Većina kamenaca nastaju kada se kalcij kombinira sa oksalatima i fosforom. Veličina im je otprilike kao zrno riže. Sprječavanje kamenca znači sprječavanje uvjeta koji podržavaju njihovo stvaranje. Sljedeće životne promjene će vam pomoći u tome:

Pijte mnogo tekućine

Velike količine vode logično “ispiraju” i razrjeđuju supstance koje formiraju kamen u bubregu. Nastojte da unesete oko 2 litre tekućine dnevno. To je otprilike 8 čaša vode. Ove količine su možda pretjerane za potpuno zdrave osobe ali ako ste imali kamenac i želite ga spriječiti, velika količina vode vam je najveći saveznik u tome. Za bolji učinak je poželjno da pijete sokove od citrus voća (naranča, limunada) jer citrati iz ovog voća blokiraju formaciju kristala.

Jedno jednostavno pravilo za određivanje da li ste dehidrirani ili ne je da pogledate boju mokraće. Idealno je da bude blijedo žuta ili bistra. Ako mokraća počne postajati tamnija onda je jasno da vam fali tekućine.

Smanjite unos soli

Pretjerano korištenje soli može doprinijeti stvaranju kamenca u bubregu jer povećava nivo izbačenog kalcija i oksalata u mokraći. [1] Smanjivanje soli u svojoj prehrani nije dobro samo za bubrege nego i za smanjenje krvnog pritiska.

sol

Unosite dovoljno kalcija

Iako je popularno mišljenje da kalcij stvara kamenac u bubregu, istina je drugačija i kompleksnija. Stvar je u tome da premalo ili previše kalcija doprinosi stvaranju pijeska i kamenca u bubrezima. Zato biste trebali unositi idealne količine od 0,8 do 1 gram kalcija dnevno. Najbolje je da kalcij unosite prirodnim putem preko mlijeka, sardina ili sjemenki sezama, umjesto tableta. S obzirom da većina ljudi ima blagi nedostatak kalcija, ishranom je jako teško preći dozvoljene granice.

Ne jedite previše životinjskih proteina

Proteini iz mesa i jaja su zdravi i služe za izgradnju naših mišića, ali pretjeran unos životinjskih proteina može dovesti do bubrežnog kamenca, naročito ako ne pijemo dosta tekućine. Visoko-proteinska ishrana povećava razine mokraćne kiseline i smanjuje razine citrata što doprinosi formiranju kamenca. Ovo upozorenje se odnosi samo na osobe koje unose jako velike količine proteina dnevno.

Pijte pivo i vino

pivo za bubregeMožda je čudno da vam portal o zdravlju preporučuje da pijete alkohol ali postoje barem dvije opširne studije koje su pokazale da konzumacija piva i vina smanjuje rizik za stvaranje kamenca i pijeska u bubregu, a ovaj učinak se ne dešava samo zbog povećanog unosa tekućine nego baš zbog toga što se radi o pivu i vinu. [2][3] Na primjer, u toj studiji je vino smanjilo rizik za stvaranje kamenca za 59%, pivo za 40%, a kafa za samo 9%. Neka pića nisu uopće imala utjecaja. Podsjećamo da je bitno biti umjeren u alkoholnim pićima jer pretjeran unos može štetiti drugim organima.

Izbjegavajte hrane koje imaju oksalate u sebi

Oksalati su supstance koje doprinose formiranju kristala u bubrezima, a ponekad se nalaze i u zdravim hranama. Ako se bojite kamenca trebali biste izbjegavati: čokoladu, ciklu, špinat, bademe i druge hrane bogate oksalatima. Ovo vrijedi samo za osobe sa poviješću kamenca u bubregu. Inače je većina ovih hrana zdrava ako se umjereno konzumira.

Svi navedeni savjeti su korisni kako za sprječavanje tako i za eventualno izbacivanje pijeska ili kamenja kojeg već imate. Doktori za takve slučajeve također propisuju i lijekove za brže izbacivanje kamena iz bubrega, a rade se i vantjelesne operacije uz pomoć zvučnih rezonantnih talasa. Operacija je prilično bezbolna jer nema nikakvih rezova, traje od 45 minuta do 1 sat i nakon nje je kamen razbijen u “pijesak” koji će izaći kroz vaše mokraćne kanale kasnije. Ovakve operacije se mogu raditi i uz pomoć lasera.


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju