Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Bolesti

Povišen tlak (hipertenzija)


mjerenje krvnog pritiskaKrvni pritisak je količina sile koja pritišće zidove vaših arterija dok srce pumpa krv. Ako imate povišen krvni tlak vaše srce mora raditi napornije da bi cirkuliralo krv kroz tijelo.

Normalan krvni tlak je u rasponu od 100 do 140mmHg (gornji) i 60 do 90mmHg (donji).

Hipertenzija povećava rizik od moždanog udara, infarkta, aneurizma arterija i kroničnih bolesti bubrega.

Uzroci hipertenzije

Mnogi faktori mogu utjecati na krvni pritisak. Na neke možemo utjecati, a ne neke ne možemo. Kako starimo veće su šanse da ćemo imati hipertenziju zbog toga što krvni sudovi postaju krući sa godinama. Neki od najčešćih uzroka povišenog krvnog tlaka su:

  • Pretilost
  • Pretjeran unos soli
  • Stres i tjeskoba
  • Previše alkohola
  • Povijest hipertenzije u porodici
  • Dijabetes
  • Pušenje

Simptomi

U većini slučajeva hipertenzija nema nikakvih simptoma. Visoki tlak se zove tihi ubojica baš iz tog razloga što se uvijek „prišunja“ pacijentu nenadano. Većina osoba otkrije da ima visok tlak tako što ga izmjere sami kod kuće ili bude otkriven na redovitom pregledu kod doktora.

7 prirodnih načina za liječenje hipertenzije

Ishrana igra veliku ulogu u reguliranju krvnog pritiska. Vježba i kontrola težine su također jako bitni. U sljedećim paragrafima ćemo predstaviti 7 prirodnih načina za smanjivanje krvnog pritiska koji mogu isključiti potrebu za lijekovima ako ste dovoljno disciplinirani da ih sprovedete u djelo.

Magnezij

Nekoliko naučnih studija je pokazalo da magnezij uspješno smanjuje krvni pritisak kod osoba koje pate od blage i umjerene hipertenzije. [1] Dobri izvori magnezija su orašasti plodovi poput badema, oraha, kikirikija. Ovi plodovi su također puni nezasićenih masti koje su dobre za srce. Sirovi ili suho pečeni kikiriki ili bademi su bolji nego zasoljeni i pečeni na ulju.

Možete suplementirati i tabletama magnezija koje se mogu kupiti u bilo kojoj apoteci.

sirovi kikiriki je dobar protiv hipertenzije

Kalij

Kalij je mineral koji održava ravnotežu elektrolita i tekućine u tijelu. Također utječe i na krvni pritisak. Lijekovi za krvni pritisak funkcioniraju tako što zadržavaju kalij u tijelu. Hrana bogata kalijem se preporučuje osobama koje pate od hipertenzije. [2] Primjeri takve hrane su: bademi, blitva, avokado, špinat, grah, riba, banane.

Bijeli luk

Češnjak je poznati narodni lijek za mnoge bolesti. Dokazano je učinkovit za snižavanje krvnog tlaka. [3] Češnjak smanjuje krvni pritisak i kod osoba sa normalnim tlakom. Pored reguliranja krvnog pritiska, učinkovit je i protiv otvrdnjavanja arterija. [4]

Vlakna

Brojne studije do sada su pokazale da prehrana bogata vlaknima uzrokuje blago smanjenje krvnog pritiska. [5] Voće i povrće je bogato vlaknima i preporučuje se osobama koje pate od hipertenzije u što većim količinama.

voćem protiv hipertenzije

Riblje ulje

Riba sadrži omega 3 masne kiseline koje su neizostavne za svakoga tko ima problema sa srcem i krvožilnim sistemom. Riblje ulje blago smanjuje krvni pritisak. [6] Pored toga ono snižava trigliceride i štiti krvne žile od ateroskleroze. Konzumirajte ribu barem 2 puta sedmično ili kupite kapsule sa ribljim uljem.

Smanjite sol

Smanjena konzumacija soli u periodu od 4 tjedna prouzrokuje značajno snižavanje krvnog pritiska, značajnije nego unos vlakana ili ribljeg ulja. [7] Ovo je jedna od jednostavnijih stvari koje možete uraditi, a odrazit će se na vaše zdravlje pozitivno.

Vježba

Pored zdrave ishrane preporučuje se svakodnevna fizička aktivnost jer ona također dokazano snižava krvni pritisak. [8] Fizička aktivnost potiče proizvodnju dušikovog oksida koji širi krvne žile te tako snižava krvni tlak.

Vježbe ne bi trebale biti teške poput dizanja utega nego aerobne poput trčanja, plivanja ili vožnje biciklom.

Za kraj

Prema statistikama oko 1/4 svih odraslih ljudi na svijetu ima povišen krvni tlak. Bolesti srca i krvožilnog sistema su i dalje najčešći uzrok smrti na svijetu. Te statistike su porazne kad se uzme u obzir da su bolesti srca sprječive u većini slučajeva.

Krvni pritisak se može relativno lako kontrolirati zdravom prehranom, vježbom, prestankom pušenja i alkoholiziranja. Čuvanje zdravlja srca bi trebalo biti prioritet svakoj osobi koja želi doživjeti duboku starost.


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju