Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Bolesti, I

Kako smanjiti trigliceride ishranom?


Visoki trigliceridi su uz kolesterol i krvni pritisak jedan od glavnih indikatora kardiovaskularnog zdravlja. Ako su povišeni, povišene su i vaše šanse da ćete imati problema sa srcem i krvožilnim sistemom.

Zbog toga je važno da ih što prije smanjite, ali srećom to nije tako težak pothvat. Promjena načina ishrane je najčešće dovoljna da vratite masnoće u krvi u normalno stanje. Sljedeći savjeti će vam pomoći u tome:

  • smanjite broj kalorija i smršavite par kilograma (ako imate visoke trigliceride šanse su da ste također i pretili jer jedno najčešće ide s drugim. Gubitak barem 5kg će vam pomoći da smanjite trigliceride)
  • izbjegavajte slatku hranu i slatka pića (vrlo je teško biti umjeren u ovakvim hranama, a većina ljudi nije svjesna koliko kalorija unese ispijanjem slatkih gaziranih sokova. Svaki višak se pretvara u trigliceride)
  • smanjite unos zasićenih masti, a transmasti izbacite skroz (transmasti su najštetniji oblik masti, a nalaze se u pakiranoj ili prženoj hrani poput čipsa, krekera, pomfrita, nekih vrsta margarina, krofni i raznih kupovnih slatkiša)
  • ograničite unos alkohola ili potpuno prestanite jer i on doprinosi rastu triglicerida
  • krećite se više (pronađite vremena za barem 30 minuta fizičke aktivnosti na dan, idite u šetnje ili na posao pješke ako vam je blizu, radite u vrtu ili vježbajte u teretani. Fizička aktivnost može pomoći da snizite i trigliceride i kolesterol u krvi)
  • jedite ribu ili kupite omega 3 kapsule (mast koja se nalazi u ribi je nezasićena i smanjuje razine triglicerida)

pastrmka

Omega 3

Iako smo ih već naveli, omega 3 masnoće zaslužuju svoj poseban podnaslov u ovom tekstu. Razlog za to je što i doktori propisuju omegu 3 na liječnički recept jer dokazano snižava trigliceride. [1] Kapsule omega 3 ribljeg ulja su vjerovatno najlakši način za smanjivanje triglicerida i ako ćete išta zapamtiti iz ovog teksta onda neka bude to. Savjetuju se doze od 1 do 4 grama dnevno, ovisno o tome koliko su vam povišeni trigliceridi. Liječnik će vam preporučiti najbolju dozu. Ribe koje su najbolji izvori Omega 3 masnih kiselina su: tuna, skuša, losos, jesetra, cipal, strijela, inćuni, srdele i pastrmka. Laneno ulje također sadrži omega 3 masti.

Dobre masti i loše masti

Zasićene masti se nalaze u hranama poput: mesa, maslaca, kakao maslaca, tvrdog sira. Iako same po sebi nisu loše za zdravlje, trebali biste ih ograničiti u svojoj prehrani jer ćete tako lakše smanjiti trigliceride.

trans mastiTrans masti su posebna vrsta masti industrijski modificirana tako da ima duži rok trajanja. Ove masti su nažalost dokazano loše za srce i trebate ih skroz izbaciti iz prehrane. Nalaze se najčešće u margarinu (iako ne u svim vrstama), u čipsu, pomfritu, nekim slatkišima, krekerima i mnogim fast food hranama. Ove masti biste trebali izbjegavati u potpunosti.

Polinezasićene masti se nalaze u prirodnim hranama poput orašastih plodova, sjemenki suncokreta i sezama, kikiriki maslaca. Ove masti su među najzdravijima, ali umjerenost je poželjna.

Mononezasićene masti su tečne na sobnoj temperaturi. Nalaze se u maslinovom ulju, avokadu, bademovom ulju. Dobar korak prema zdravlju bi bio da počnete kuhati s maslinovim uljem umjesto standardnih ulja u kuhinji.

maslinovo ulje

Lijekovi

Pored omega 3 kapsula doktor vam za smanjenje triglicerida može propisati i niacin i lijekove koji se nazivaju fibrati i statini. Iako su fibrati i statini jako učinkoviti u smanjenju kolesterola i triglicerida, oni mogu imati i neželjene posljedice poput boli u mišićima, povišenih enzima jetre ili probavnih smetnji.

Zato bi vam prva opcija u smanjivanju triglicerida uvijek trebala biti promjena ishrane, omega 3 kapsule i niacin. Niacin je obični vitamin B3 i nema značajnih posljedica osim privremenog rumenjenja lica kod nekih osoba.


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju