Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Bolesti

Iritabilni Kolon


Sindrom iritabilnog crijeva je jedna od najčešćih bolesti probavnog trakta i ne smatra se opasnom bolešću. Dijagnosticira se prema simptomima ili metodom isključivanja za razliku od celijakije ili Kronove bolesti gdje postoji nalaz koji 100% potvrđuje da se radi o toj bolesti.

bol u stomakuIz tog razloga iritabilni kolon je često pogrešno dijagnosticiran umjesto nekih bolesti koje se mogu uspješno liječiti. Takvi primjeri uključuju infektivne bolesti, celijakiju, hipokloridiju (manjak želučane kiseline), parazite, bakteriju H. pylori. Nagađa se da oko 30% pacijenata dijagnosticiranih sa iritabilnim crijevom zapravo imaju malapsorpciju žučne kiseline.

Iritabilni kolon nema utjecaj na dužinu života ali je izvor kronične boli, umora i drugih simptoma koji mogu narušiti kvalitetu života pacijenta.

Vrste iritabilnog kolona

Postoje tri vrste ove bolesti: iritabilni kolon sa proljevom, sa zatvorom i izmjenični. Svaka od ovih vrsta se liječi na različite načine jer liječenje se svodi na umanjivanje simptoma. Još uvijek ne postoji lijek koji bi zaustavio ovu bolest zauvijek.

Simptomi

Postoje tri glavna simptoma koji upućuju doktora na dijagnozu iritabilnog kolona. Ako ste te simptome imali u periodu od 6 mjeseci i ako ste imali bolove ili nelagodu u stomaku barem 3 puta mjesečno, šanse su da imate iritabilno crijevo.

Ta 3 glavna simptoma su:

  • Bol u stomaku prestaje nakon vršenja velike nužde
  • Bol povezana sa promjenom u učestalosti vršenja nužde
  • Bol povezana sa promjenom u izgledu i čvrstini stolice

Drugi simptomi:

  • Osjećaj nadutosti u stomaku
  • Mekane ili vodenaste stolice
  • Osjećaj da nužda nije dovršena
  • Zatvor (ako patite od tog tipa iritabilnog crijeva)
  • Sluz u stolici
  • Česti vjetrovi (gasovi)
  • Grčevi u stomaku

Uzroci i učestalost iritabilnog crijeva

Kao i kod Kronove bolesti i mnogih drugih bolesti probavnog trakta uzrok iritabilnog crijeva je nepoznat. Međutim, poznato je da je rizik za iritabilno crijevo 6 puta veći kod osoba koje su imale akutnu probavnu infekciju, naročito ako ste je imali u mladoj dobi. Nagađa se da bi uzrok ove bolesti mogao imati veze sa neprirodnom komunikacijom između mozga i crijeva. Simptomi iritabilnog kolona se gotovo uvijek pogoršaju u stresnim situacijama ili depresivnim periodima.

uzroci, simptomi iritabilnog crijeva

Iritabilni kolon može nastupiti u bilo kojoj dobi ali češće nastupa u tinejdžerskim godinama i u ranoj zrelosti. Žene dobivaju ovu bolest duplo češće nego muškarci. Oko 15% Amerikanaca se žali na simptome iritabilnog kolona. Statistike nisu mnogo različite ni u ostatku svijeta.

Jedna naučna studija je otkrila da 51% osoba koje imaju kronični umor i 49% osoba sa fibromijalgijom također imaju i iritabilni kolon. Psihički problemi muče čak 94% pacijenata sa iritabilnim crijevom.

Iritabilni kolon ne može prerasti u ozbiljnija stanja poput Kronove bolesti ili ulceroznog kolitisa osim ako te bolesti niste već imali, a dobili ste pogrešnu dijagnozu. Postotak pogrešnih dijagnoza je prilično velik u gastroenterologiji jer dijagnoze nisu baš lagane. Mnoge bolesti imaju jako slične simptome. Zato se dobro informirajte, slušajte svoje tijelo i ne ustručavajte se tražiti drugo mišljenje.

Nastavak: Terapija i ishrana kod iritabilnog crijeva


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju