Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Prirodni Lijekovi

Bijeli Luk (Češnjak)


Bijeli luk ili češnjak je začinska biljka koja posjeduje brojna ljekovita svojstva. Uzgajao se u Egiptu i Indiji prije čak 5000 godina.

Ljekovitost – dobrobiti za zdravlje

Pošto je bijeli luk narodni lijek, šanse su da će biti malo razvikan i koristiti se za sve i svašta. Zato ćemo ovdje pružiti samo mišljenja potkrijepljena naučnim studijama. Za bijeli luk je čula gotovo sve i jedna osoba na svijetu i dobro je istražen do sada. Bez sumnje je ljekovit, ali za šta?

Dokazano učinkovit za sljedeće bolesti

Hipertenzija (visok krvni tlak)

Ovo je možda i najpoznatije svojstvo bijelog luka. Studije su pokazale da uzimanjem češnjaka možemo smanjiti krvni pritisak kod osoba sa hipertenzijom za 7 do 8%. [1] Češnjak smanjuje krvni pritisak i kod osoba sa normalnim tlakom.

Ateroskleroza (otvrdnjivanje arterija)

Ova bolest je karakterizirana nakupljanjem masti, kolesterola i kalcija na zidovima arterija. Ako se ne prepozna na vrijeme vodi do srčanih i moždanih udara. Jedenjem bijelog luka možete umanjiti nakupljanje ovih tvari na stjenkama arterija. [2]

Protiv raka debelog crijeva i raka želuca

Istraživanja su pokazala da redovit unos češnjaka umanjuje rizik od ova dva raka. [3] Bitno je napomenuti da suplementi (kapsule) sa ekstraktom češnjaka nisu bili učinkoviti kao sirovi luk.

Gljivične infekcije kože

Gljivična oboljenja kože poput atletskog stopala ili drugih infekcija se uspješno liječe gelom napravljenim od bijelog luka. [4] Napominjemo da ne stavljate sirovi češnjak na kožu jer možete prouzrokovati iritacije. Ovdje se radi o posebno napravljenom gelu.

Obećavajući rezultati za sljedeće bolesti

Službeni stav medicinskih organizacija o ovim stanjima je da nema dovoljno dokaza za konačni zaključak ali svaka navedena bolest ima barem 2 studije iza sebe i vrijedno ih je navesti.

Benigno uvećanje prostate

Preliminarna istraživanja pokazuju da bi uzimanje svježeg bijelog luka moglo poboljšati simptome uvećanja prostate (poboljšati protok urina i smanjiti učestalost mokrenja).

Prehlade

Bijeli luk bi mogao smanjiti broj i dužinu prehlada ako se uzima kao preventiva.

Rak prostate

U jednoj studiji su muškarci iz Kine koji su uzimali jedan češanj luka dnevno imali za 50% manji rizik od dobivanja raka prostate. Nije poznato da li isti učinak postoji i kod muškaraca sa zapada.

Kožne bradavice

Preliminarne studije su pokazale da nanošenje posebnog češnjaka topivog u masti na bradavice rezultira nestankom bradavica u roku od 1-2 tjedna.

Za šta NIJE učinkovit bijeli luk?

Češnjak je istraživan za mnoge druge bolesti pored gore navedenih ali nije se pokazao kao učinkovit lijek. Američki nacionalni institut za zdravlje je procijenio da nema dovoljno dokaza za blagotvorne učinke češnjaka na: dijabetes, bakteriju H. pylori, visok kolesterol, rak dojke, rak pluća i slabu cirkulaciju u nogama.

Negativne strane?

Pored najočitije negativne strane – lošeg zadaha – bijeli luk može kod nekih osoba prouzrokovati i žgaravicu, probavne smetnje i obilnije krvarenje pri ozljedama (zato što razrjeđuje krv, kao aspirin). Ne preporučuje se nanositi ga na kožu jer izaziva iritacije. Samo posebno napravljeni proizvodi s češnjakom se mogu nanositi na kožu.

Zaključak

Kao što vidite, bijeli luk je prirodni lijek za brojne bolesti, a njegova možda najbitnija osobina je smanjenje krvnog pritiska i zaštita krvnih žila. Bijeli luk je također prirodni antibiotik. Sastojak koji je odgovoran za većinu njegovih ljekovitih svojstava naziva se alicin.

Postoje suplementi (kapsule) sa ekstraktom bijelog luka koji su također učinkoviti sa dodatnim bonusom što nećete imati loš zadah. Međutim, nisu sve marke jednako učinkovite. Neke sadrže manje, a neke veće količine alicina.

Sve u svemu, može se zaključiti da bijeli luk i nije toliko razvikan jer zaista je ljekovit za široki spektar bolesti i njegovi učinci su danas potkrijepljeni znanošću.


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju