Zdravosfera.com

Nutricionizam i zdravlje na bazi znanosti

Ishrana

5 vrsta hrane koje treba izbjegavati


Ako jedete lošu hranu osjećat ćete se loše, vjerovatno ćete se udebljati, a moguće je i da ćete navući na sebe i mnoge bolesti.

Predstavljamo vam 5 vrsta nezdrave hrane koje trebate izbjegavati kao kugu.

1. Šećer

gazirani-sokoviVjerovatno niste iznenađeni da vidite šećer na ovoj listi. U zadnjih nekoliko decenija šećer je prepoznat kao nezdrav jer pruža samo prazne kalorije (ne sadrži nikakve vitamine) ali u zadnje vrijeme se otkrivaju i neke druge loše strane šećera. Naime, pretjerana konzumacija šećera može prouzrokovati nakupljanje masti u krvi, metabolički sindrom (koji povisuje rizik za srčane bolesti i dijabetes), a prema novijim istraživanjima može čak podići i rizik za nastanak raka. [1][2][3]

Malene količine šećera nisu štetne, ali šećer stvara ovisnost kod mnogih ljudi i nije se lako kontrolirati. [4] Ta ovisnost vodi do pretjeranog unosa, a naposljetku do pretilosti. Problem je još veći zbog toga što se danas šećer nalazi u stotinama različitih proizvoda, a najviše ga se unosi kroz slatka i gazirana pića.

2. Trans masti

Trans masti su nastale 1902. godine kada ih je patentirao njemački kemičar Wilhelm Normann. Izmišljene su zbog toga što omogućavaju mastima i uljima da imaju bolja fizička svojstva, bolji okus i duži rok trajanja. Međutim, nakon nekoliko decenija korištenja naučnici su kroz testiranje na ljudima shvatili da ove masti imaju jako negativne učinke na zdravlje. Ove masti dokazano podižu nivo LDL (lošeg) kolesterola, snižavaju nivo HDL (dobrog) kolesterola, podižu rizik za srčane bolesti i vode do stvaranja sala na stomaku. [5][6]

Kako da znam gdje se te masti nalaze?

pomfrit trans mastiOve masti često koriste restorani brze hrane za spravljanje duboko-pržene hrane poput pomfrita. Često se koriste i u industrijskim proizvodima poput čipsa, krekera i ostalih grickalica. Čvrsti margarini također najčešće sadrže trans masti. Za kuhanje kod kuće nastojte koristiti maslinovo ulje. Gore navedene hrane nastojte izbjegavati. Koristite maslac umjesto margarina.

3. Glutenske žitarice

Gluten je protein u pšenici koji smeta osobama koje imaju probavnu bolest po imenu celijakija. Osobe sa ovom bolešću imaju grčeve u stomaku i proljev ako jedu kruh ili bilo šta što sadrži gluten. Međutim, novija istraživanja upućuju na to da gluten smeta i mnogim zdravim osobama koje nemaju celijakiju jer stvara imunološku reakciju. [7][8] Da biste otkrili smeta li vam gluten probajte izbaciti kruh i općenito hranu koja sadrži gluten iz svoje prehrane i pratite kako to utječe na vaše zdravlje. Ako ne dođe do nikakvih promjena onda ste u onom dijelu populacije koja nema problem sa kruhom. Ako dođe do poboljšanja napravili ste odličnu odluku.

Drugi razlog za izbjegavanje pšenice i bijelog kruha je taj što je on mnogim ljudima veliki izvor kalorija koji vodi do debljanja. Bijeli kruh nije mnogo bogat vitaminima tako da ne gubite ništa ako ga izbacite, a sigurno će vam pomoći da smršavite.

Kada se uspoređuju žitarice – riža i zob su zdraviji izbor nego pšenica.

4. Procesuirano industrijsko meso

Postoji nekoliko studija koje upućuju na to da hrenovke, kuleni, salame i kobasice povećavaju rizik za rak u probavnom traktu, najčešće želucu. [9] Problem nastaje zbog toga što ove namirnice sadrže supstance koji produžavaju njihov životni vijek. Kada ove supstance (nitrati) dođu u dodir sa visokom toplotom formira se nitrozamin koji je kancerogen. Zbog toga su naročito opasne pržene kobasice.

meso salame kobasice

5. Pržena hrana i pečena na temperaturi većoj od 230°C

Izlaganje hrane (naročito mesa) jako visokim temperaturama dovodi do stvaranja kancerogenih tvari poput heterocikličnih amina, nuprodukta glikacije i akrilamida.

Nusprodukti glikacije mogu doprinjeti upali u tijelu, srčanim bolestima, šteti na bubrezima i skratiti životni vijek čovjeka. [10] Akrilamid i heterociklični amini su poznati kancerogeni (povećavaju rizik za rak). Hrane koje sadrže najviše ovih supstanci su pomfrit, čips, peciva, tost i roštiljsko meso.

Da biste izbjegli ove supstance kuhajte i pecite na manjim temperaturama i koristite neke druge metode poput kuhanja na pari ili dinstanja.


Comments are Closed

Informativni portal o zdravlju